Presidentin pointit Putinista pätevät

USA:n presidentti Donald Trumpin entisen turvallisuusneuvojan John Boltonin paljastuskirja nousi maailmanlaajuiseksi puheenaiheeksi. Kirja julkaistaan virallisesti tänään, mutta sisältöä vuodettiin runsaasti jo ennakkoon.

Bolton pyrkii osaltaan estämään Trumpin valinnan toiselle kaudelle, koska pitää tätä presidentin tehtävään sopimattomana ja epäpätevänä.

Suomessa esille nostettiin presidentti Sauli Niinistön Trumpille antamat evästykset ennen kuin tämä tapasi Venäjän presidentti Vladimir Putinin.

Boltonin mukaan Niinistö tiivisti briiffinsä kolmeen pointtiin.

Presidenttimme kuvasi Putinia taistelijaksi. On iskettävä takaisin, jos hän hyökkää.

Toiseksi Niinistö painotti, että Putinia pitää kunnioittaa. Kun luottamus syntyy, voi puhua suoremmin.

Kolmanneksi ei saa antaa tuumaakaan periksi. Suomalaiset tietävät, että kasakka vie kaiken mikä irti lähtee.

Presidentinkanslia välitti Lännen Medialle tiedon, ettei presidentti ole halukas kommentoimaan luottamuksellisia keskustelujaan.

Se on ymmärrettävää, viisastakin.

Niinistö lienee puhunut niin kuin Bolton kirjassaan raportoi, mutta mitään vahinkoa Suomelle tai Niinistölle näistä paljastuksista ei koidu.

Kolme pointtia voi hyvin sanoa ääneen. Niin Niinistö on tehnytkin, kasakoistakin hän on puhunut myös julkisesti.

Virallinen Suomi ei myöskään ole viime vuosina peitellyt sotilaallista varautumistaan, ei edes sitä minkä varalta puolustushankintoja on kasvatettu ja sotaharjoituksia lisätty.

Olennaista on ymmärtää, että kaikki kolme pointtia ovat tärkeitä.

Niinistö on toistuvasti korostanut, että Venäjän kanssa pärjää paremmin, kun on molemminpuolinen kunnioitus.

Tutulta kuulostaa myös Niinistön vastaus Trumpin kysymykseen, aikooko Suomi liittyä Natoon. Boltonin mukaan Niinistö selitti monimutkaisesti, ei myöntänyt, eikä kieltänyt, vaan jätti oven auki.