Priki Gerdaa ei upoteta sukelluskohteeksi

Rantaveteen vajonnutta Gerdaa koskevassa uutisoinnissa on jonkin kerran mainittu yhtenä mahdollisuutena säästää aluksen runko ja upottaa se sukelluskohteeksi. Paikkakin oli jo katsottuna, tosin kaljaasi Maritalle: Kuuskajaskarin saaren luoteisranta, jossa hylky olisi liittynyt jo olemassa olevaan sukelluspuistoon, sukellusseuran tukikohtaan ja snorkkelisukeltamista harrastaville lapsille tarjottavaan leiritoimintaan. Komeasta aluksesta olisi jäänyt jotain jäljelle tarjoten vielä hylkynäkin elämyksiä.

Kuten Länsi-Suomi 5.10.23 kertoi, pelkän riisutun rungonkaan upottaminen ei ole yksinkertainen asia. Tarvittavan vesilain ja ympäristönsuojelulain mukaisen luvan saaminen Etelä-Suomen aluehallintovirastolta kestäisi liian kauan.

Aluksen entinen omistaja Riku Räsänen ja nykyinen omistaja, Timantti-Nieminen Oy, ovat suhtautuneet asiaan varsin suopeasti ja joustavasti, mutta avoinna olevaan ”aikaikkunaan” lupaprosessi ei sovi. Neuvotteluja vesialueen omistajan, Rauman kaupungin kanssa ei ole Gerdasta käyty eikä avin luvan saaminen ole mitenkään selviö.

Epävarmuus, viivästys ja tilapäisjärjestelyt altistaisivat ikäville ja kalliille yllätyksille. Laitesukeltajat on vesilain mukaisen valvojan, Varsinais-Suomen ely-keskuksen, ja purkajan kanssa neuvoteltuaan päättänyt luopua hankkeesta.

Rauman Laitesukeltajat ry,

Gerda-toimikunta