Priki Gerdasta museolaiva Raumalle!

Rauma on todellinen merikaupunki. Täällä oli aikoinaan Suomen suurin purjelaivasto, Holmingin telakalla sotakorvauskuunareita rakennettiin vuodesta 1945 vuoteen 1952 ja täällä edelleen rakennetaan laivoja, vilkas satama, laadukas merimuseo, Rauman Merihistoriallinen Seura, tulevia merenkulkijoita koulutetaan Satakunnan ammattikorkeakoulussa ja Winnovassa, useita veneilyseuroja, tuhansia veneitä ja veneilijöitä.

Täällä on myös Rauman Buffalo Klubi, joka vaalii vanhoja purjelaivaperinteitä. Jäseniä on yli 60, joista suurin osa on merikapteeneita.

Museopurjelaivoja on mm. Turussa ja Maarianhaminassa. Turussa fregatti Suomen Joutsenen omistaa Turun kaupunki. Aurajoessa on myös puinen kolmimastoparkki Sigyn, joka on rakennettu 1887. Sigyn on Siigyn säätiön hallinnassa. Molempien alusten museotoimintaa hoitaa Forum Marinum.

Maarianhaminassa on nelimastoparkki Pommern. Vuonna 1953 Gustaf Eriksonin lapset lahjoittivat laivan Maarianhaminan kaupungille ja on ollut siitä lähtien museolaivana.

Näissä molemmissa kaupungeissa on pidetty tärkeänä vaalia vanhoja purjelaivaperinteitä.

Nyt olisi priki Gerda saatavissa maksutta kunnostettavaksi. Aluksen kunto pitää tutkia ja jos sitä aiotaan pitää vesillä, pitää se telakoida ja korjata vedenalaiset osat vedenpitäviksi.

Museolaiva olisi vetovoimainen matkailua edistävä tekijä Raumalle. Se antaisi kuvan Rauman merenkulullisesta historiasta.

En usko, että kenelläkään yksityisellä henkilöllä olisi resursseja ryhtyä Gerdan omistajaksi. Sensijaan Rauman kaupunki voisi tutkia olisiko Gerdasta museolaivaksi Raumalle.

Jukka Salokaarto

merikapteeni