Pullaa ei ole kiva syödä yksin

Suomi on edelleen todellinen leipämaa. Leipätiedotus ry:n teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan 65 prosenttia suomalaisista syö vähintään kolme viipaletta leipää päivässä. Erityisen hyvin leipä maistuu yli 40-vuotiaille.

Yleisesti ottaen leivän kulutus on Suomessa kansainvälisesti vertaillen huippuluokkaa, sillä 99,7 prosenttia syö leipää osana ruokavaliotaan. Kiloissa laskettuna suomalainen syö vuodessa leipää noin 40 kiloa.

Vaikka terveellinen ja trendikäs kaura on nostanut suosiotaan leipävalikoimassa, pitää ruisleipä sisukkaasti pintansa suomalaisten ruokapöydissä, myös koronan aikana.

Vielä 90-luvun puolivälissä tumman leivän osuus kotimaisen leivän kulutuksesta oli vain kolmannes.

Vuosituhannen vaihteessa ruisleivän osuus kasvoi vaalean leivän kulutuksen säilyessä entisellä tasollaan. Kun karppaus vielä 2010-luvun alussa vähensi vaalean leivän menekkiä, nousi tumman leivän osuus puoleen kotimaisten leipien myynnissä vuonna 2015.

Koronapandemia ja sen mukanaan tuomat rajoitukset vaikuttivat suomalaisten leivän syöntitapoihin. Kun henkilöstöravintolat ja osa kouluista, olivat suljettuina, kuluttajat ostivat syömänsä leivän kaupasta tai verkkokaupasta ja söivät sen kotona.

Yhteiskunnan hankalat ajat, kriisit ja laskusuhdanteet näkyvät usein herkkujen kulutuksen kasvuna. Koronakriisin aikana kävi kuitenkin pullien ja leivonnaisten osalta toisin.

Leipätiedotuksen toimitustilaston mukaan suomalainen söi viime vuonna kotimaista pullaa ja muita makeita leipomoherkkuja noin 5,2 kg per henkilö. Se on puolisen kiloa vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Suomalaiselle kahvileipäkulttuuri kuuluu vahvasti sosiaalisiin tilanteisiin ystävien, tuttavien ja työkavereiden kesken. Kun korona-aikana ei ole voinut viettää aikaa kahviloissa, juhlissa tai työpaikallakaan, on herkuttelupullien ostaminen vähentynyt.

Nyt, kun moni on jo palannut kotitoimistosta työmaalle, alkavat pullaherkut näkyä varmasti tuttuun tapaan myös kahvihetkien ilahduttajana. Kruunaahan perjantaipulla työviikon mukavalla tavalla.