Punkit vaanivat Rauman saaristossa

Punkit odottavat sopivaa kohdetta pitkässä ruohikossa.
Punkit odottavat sopivaa kohdetta pitkässä ruohikossa. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Puutiaisten levittämä, puutiaisaivokuumeen nimelläkin tunnettu puutiaisaivotulehdus eli TBE on yleistynyt vauhdilla Suomessa reilun kymmenen vuoden aikana.

Vaikka tartuntatapauksia todettiin viime vuonna vähemmän kuin huippuvuonna 2021, pidempiaikainen trendi on ollut nouseva. Myös puutiaisten määrä on lisääntynyt viimeisten vuosikymmenten aikana ja niitä tavataan jo lähes koko maassa – myös Rauman seudulla.

Tartuntatautirekisterin mukaan koko Suomessa raportoitiin viime vuonna 124 puutiaisaivotulehdusta. Se on lähes yhtä paljon kuin ennätysvuonna 2021, jolloin tartuntoja ilmoitettiin 148. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Suomessa on raportoitu yhteensä 810 TBE-tapausta.

Viimeisten kahden vuoden välillä raportoitujen tartuntamäärien kasvu on ollut suurinta Satakunnassa. Täällä oli viime vuonna viisi tapausta, joista kolme oli saanut alkunsa Rauman saaristosta.

TBE-rokotussarjan saavat ilmaiseksi ne, jotka asuvat kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvilla TBE-riskialueilla. Lisäksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on antanut rokotussuosituksia rokotusohjelman ulkopuolisille riskialueille kuten Rauman saaristossa liikkuville.

Rauma ei kuitenkaan kuulu yleisen TBE-rokotusohjelman piiriin, joten rokotus on omakustanteinen.

Puutiaisaivotulehdus on harvinainen puutiaisten välittämän TBE-viruksen aiheuttama tulehdustila, joka voi pahimmillaan aiheuttaa vakavia ja pitkäkestoisia neurologisia oireita, kuten muistiongelmia, tajunnanhäiriöitä, halvausoireita ja kouristuksia.

Tautiin ei ole edelleenkään olemassa parantavaa hoitoa, mutta sitä vastaan voi suojautua rokottautumalla. Rokotus ei kuitenkaan suojaa borrelioosilta, joka on toinen punkkien levittämä sairaus.

Ilmaston lämpeneminen on jouduttanut puutiaisten runsastumista ja levittäytymistä.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset myös kasvattavat puutiaisten kannalta tärkeiden isäntäeläinten, kuten rusakoiden, metsäkauriiden ja valkohäntäpeurojen kantoja. Näiden isäntien mukana punkit siirtyvät myös uusille alueille.