Punkkiaika lähenee

Kun punkit nousevat puheenaiheeksi, tietää kesän olevan lähellä. Suomessa todettiin tartuntatautirekisterin mukaan vuonna 2021 peräti 151 puutiaisaivotulehdus- eli TBE-tapausta. Tapausmäärä nousi vuodesta 2020 lähes 60 tapauksella.

Puutiaisaivotulehdus on puutiaisten välittämän TBE-viruksen aiheuttama tauti, joka voi pahimmillaan aiheuttaa vakavia ja pitkäkestoisia neurologisia oireita. Tautiin ei ole olemassa parantavaa hoitoa. TBE:tä vastaan voi kuitenkin suojautua rokottautumalla. Rokote suojaa taudilta, vaikka virusta kantava puutiainen pääsisikin puremaan.

Suojautuminen tautia vastaan on nykyään syytä huomioida yhä useammilla muillakin alueilla kuin vain Ahvenanmaan ja Turun saaristossa.

Rauman seudulla tilanne on ollut vielä rauhallinen. Vuosien 2017–2021 aikana Raumalla on todettu vain yksi TBE-tapaus.

Punkit eivät kuitenkaan liiku paikasta toiseen itsekseen. Ne leviävät uusiin paikkoihin ihmisten ja lemmikkien mukana.

Sille riittää, että uudelta alueelta löytyy jonkinlainen karike, missä elää, ja isäntäeläimiä, kuten peuroja ja pikkunisäkkäitä, jotka tarjoavat ravintoa.

Suomessa TBE:ltä torjuvan perusrokotussarjan saavat ilmaiseksi henkilöt, jotka asuvat vakinaisesti tai kesäasunnossa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen määrittelemillä, kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvilla TBE-riskialueilla.

Rokotuksen voi kuitenkin ottaa kuka tahansa, jos sen maksaa itse. Rokotussarja koostuu kolmesta annoksesta. Monilta jo tämän perussarjan huolehtiminen aikataulussaan tuppaa kuitenkin unohtumaan. Kattava suoja vaatii kuitenkin koko sarjan ottamisen.

TBE-rokotetta voi Raumalla kysellä sekä yksityisiltä lääkäriasemilta että terveyskeskuksesta. Kevään aikana Raumalla on jo vuosia vieraillut myös rokotebussi, josta rokotteen saa ilman erillistä lääkärikäyntiä.

Rokottautumisen lisäksi luonnossa liikkuessaan puutiaisilta kannattaa suojautua vaatetuksella. Ulkoilun jälkeen on hyvä tehdä myös perinteinen punkkisyyni eli puutiaistarkastus, jotta mukaan tarttuneet yksilöt saa napattua ajoissa pois iholta tai lemmikin turkista.