Puolet pääsi yo-papereilla korkeakouluihin

Kevään 2022 ylioppilaista noin 80 prosenttia haki korkeakouluihin. Noin puolet hakijoista sai opiskelupaikan.
Kevään 2022 ylioppilaista noin 80 prosenttia haki korkeakouluihin. Noin puolet hakijoista sai opiskelupaikan. Kuva: Krista Koski

Korkeakoulujen kevään toiseen yhteishakuun osallistui noin 138 000 hakijaa, joista reilut 53 000 valittiin. Ammattikorkeakouluun pääsi noin 29 000 ja yliopistoon 24 000 hakijaa.

Hakijoita oli vähemmän kuin viime vuonna, mutta aloituspaikkoja yli 2 000 enemmän. Opiskelupaikan sai 38 prosenttia hakijoista. Viime vuonna sisään otettiin 33 prosenttia hakijoista.

Opiskelupaikan saaneista yli puolet pääsi ensimmäisenä hakutoiveena olleeseen koulutukseen.

Ylioppilastodistuksen painoarvoa on viime vuosina tarkoituksellisesti lisätty. Kevään toisessa yhteishaussa jo yli puolet hyväksytyistä pääsi korkeakouluun suoraan yo-papereilla – niin yliopistoihin kuin ammattikorkeisiin.

Valintakokeen perusteella valittiin 45 prosenttia uusista korkeakouluopiskelijoista.

Loput paikat täytettiin muilla valintatavoilla kuten avoimen korkeakoulun opintojen perusteella.

Ensikertalaisten osuus hyväksytyistä oli yliopistoissa 75 prosenttia ja ammattikorkeissa 80 prosenttia.

Turun yliopisto nousi ensimmäistä kertaa suosituimmaksi: hakijoita peräti 29 500, joista ensisijaisia 9 200.

Rauman luokanopettajakoulutukseen haki yli 900, joista paikan sai 66. Käsityön opettajan oppiin Raumalle halusi noin 150, joista sisään otetaan 42.

Paikallisesti merkittävä tieto on, että Rauma on kohtalaisen hyvin säilyttänyt vetovoimansa yliopiston sisällä. Turku on toki useammille se mieluisampi opiskelukaupunki.

Varhaiskasvatuksen eli kansan kielellä lastentarhanopettajien koulutuksen Turun yliopisto on keskittänyt kokonaan Raumalle.

Kolmen kärjessä Turun yliopistossa olivat tutut alat.

Eniten hakijoita oli kauppatieteen opintoihin Turun kampukselle. ”Mitaleille” ylsivät myös perinteisesti hyvin vetäneet lääketiede ja oikeustiede.

”Rauman OKL on kohtalaisen hyvin säilyttänyt vetovoimansa Turun yliopistossa”