Puolueiden talousohjelmilla on eroja

Sdp:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen esitteli puolueensa talouspoliittista linjaa yhdessä kuntaministeri Sirpa Paateron, eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin ja pääministeri Sanna Marinin kanssa.
Sdp:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen esitteli puolueensa talouspoliittista linjaa yhdessä kuntaministeri Sirpa Paateron, eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin ja pääministeri Sanna Marinin kanssa. Kuva: Mauri Ratilainen

Kokoomus julkaisi viime sunnuntaina uuden talouspoliittisen ohjelmansa. Työryhmää vetänyt raumalainen kansanedustaja Matias Marttinen toivoi myös muiden puolueiden esittävän, miten julkinen talous voidaan tasapainottaa (LS 31.1.).

Vaihtoehtoisia talousohjelmia onkin viime päivinä esitelty. Sopeuttamisen tarpeen kaikki myöntävät.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson nosti päävastustajaksi juuri kokoomuksen.

Vasemmistoliiton ratkaisu olisi lisätä verotuksen progressiota ja kiristää omaisuuksien verotusta – ”miljonääreillä on varaa osallistua talkoisiin”. Menoleikkaukset puolue jättäisi pieniksi.

Marttinen vastasi, että vasemmistoliiton olisi hyvä jättäytyä oppositioon, koska puolue ei hyväksy talouspolitiikan pohjaksi valtiovarainministeriön ja Suomen Pankin arvioita julkisen talouden tasapainotustarpeesta.

Pääministeri Sanna Marin julkisti demarien talouspoliittisen ohjelman keskiviikkona. Sopeutustarpeen sdp allekirjoittaa, mutta jättäisi pelivaraa aikatauluun.

Sdp tavoittelee 80 prosentin työllisyysastetta ja toivoo sen ratkaisevan ongelman. Varsinaisia leikkauksia ohjelmasta saa etsiä suurennuslasilla (LS 2.2.).

Veronkevennykset sdp kohdistaisi pieni- ja keskituloisille. Kokoomus ajaa laajempaa tuloverojen keventämistä.

Hallituskumppani keskusta allekirjoittaa sopeutustarpeet. Puolue vetäisi tarkan euron talouslinjaa.

Valtiovarainministeriössä parhaillaan laadittavaa säästölistaa keskusta todennäköisesti pitäisi hyvänä pohjana, kun keinoja valitaan.

Oppositiopuolue perussuomalaiset sopeuttaisi julkista taloutta 2-4 prosenttia kullakin hallinnonalalla. Puolue keventäisi tuloverotusta ja lisäisi työmarkkinoiden joustavuutta.

Ohjelmassa kovaa kritiikkiä saavat vihreä siirtymä ja nykyhallituksen rahankäyttö. Konkretiaa ja lukuja ohjelmassa on perin vähän.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo pitää tiedotustilaisuuden ensi viikolla puoluevaltuuston kokouksessa.

Gallupit povaavat jännittäviä eduskuntavaaleja. Ylen torstaina julkistamassa kannatusmittauksessa kokoomus oli edelleen ykkönen, mutta sdp nousi toiseksi ohi perussuomalaisten.

Kolmen kärjen väliset erot olivat pienempiä kuin edellisissä kyselyissä.

Toivottavasti asetelma saa äänestäjät liikkeelle.