Putin ilman arvovieraita paraatissaan

Punaisella torilla valmistaudutaan perinteiseen Venäjän voitonpäivän juhlintaan. Kremlin katto ei kärsinyt väitetyistä Ukrainan droonihyökkäyksistä, joten Vladimir Putin uskaltautunee ottamaan sotilasparaatin vastaan tuttuun tapaan Vladimir Leninin mausoleumin päällä seisten tiistaina.
Punaisella torilla valmistaudutaan perinteiseen Venäjän voitonpäivän juhlintaan. Kremlin katto ei kärsinyt väitetyistä Ukrainan droonihyökkäyksistä, joten Vladimir Putin uskaltautunee ottamaan sotilasparaatin vastaan tuttuun tapaan Vladimir Leninin mausoleumin päällä seisten tiistaina. Kuva: MAXIM SHIPENKOV

Tänään tiistaina Venäjä järjestää Moskovan Punaisella torilla perinteisen toisen maailmansodan voitonpäivän paraatin. Vuosikymmenten ajan Neuvostoliitto näytti paraatilla sotilaallista mahtiaan.

Natsi-Saksan voittamisessa Neuvostoliitolla oli tärkeä rooli. Siitä itänaapuri on pyrkinyt ottamaan kaiken irti.

Joskus on voinut tuntua, että Neuvostoliitto kukisti natsismin melkein yksin.

Sitten kaatui Neuvostoliitto, mutta myös Vladimir Putinin Venäjä hyödyntää maksimaalisesti suuren isänmaallisen sodan kansallista sankaritarinaa.

Kylmän sodan lauhduttua Putin sai sotilasmarssiaan paraatipaikoille seuraamaan Suomen ja Yhdysvaltojen presidentit sekä monia muita länsimaiden johtajia.

Tänään on toisin.

Ulkomaisista johtajista Putinin kutsuun vastasi vain Kirgisian presidentti. Tätä kirjoitettaessa ei ollut varmuutta, tuleeko myös Tadzhikistanin presidentti.

Sotamenestys Ukrainassa on ollut Putinin Venäjälle shokki. Kun Venäjän ”erikoisoperaatio” Ukrainassa alkoi viime vuoden helmikuussa, Kremlissä uskottiin sen etenevän nopeasti ja tehokkaasti.

Arvatenkin suunnitelmana oli, että Ukrainan ”demilitarisoinnin” onnistumista olisi voitu juhlistaa jo toukokuisessa voitonpäivän paraatissa. Venäjän maalaaman valhetarinan mukaan kun Ukrainaa hallitsivat natsit ja maassa oli menossa venäläisten kansanmurha.

Ukraina ei antautunut muutamassa kuukaudessa, vaan pistää lujasti hanttiin vielä toista vuotta myöhemmin.

Putin ei myöskään ole onnistunut pelottelemaan länsimaita pysyttelemään sivussa Venäjän ”jäsentenvälisistä”.

Päinvastoin. Venäjän röyhkeän hyökkäyksen vuoksi Suomi ja Ruotsi liittyvät sotilasliitto Natoon – ja niin tekee ennen pitkää myös Ukraina.

Sodan hinta on äärettömän kallis, erityisesti inhimillisesti.

Tähän mennessä on kuollut ehkä noin 60 000 ihmistä ja haavoittunut yli 300 000. Lisää uhreja tulee joka päivä, eikä järjettömyydelle loppua näy.