Putinin hyökkäyssodan raakuus ylittää kaikki kuvitelmat

Hyökkäyksen brutalisuus, sotarikosten hirvittävyys ja Putinin murhanhimo ylittää kaikki kuvitelmat. Sotarikoksia on tehty suunnaton määrä ja voidaan puhua myös jo kansanmurhasta.

Butshan ja Mariupolin ja muiden kaupunkien kadut täyttyvät siviilien ruumiista. Ne siviilit jotka eivät ehtineet paeta venäläishyökkäyksen alta, makaavat joukkohaudassa tai kuolleina pitkin kaupunkien ja kylien katuja. Mediassa on kerrottu sodan lapsiuhreista. Kuvat katujen varsille jätetyistä, kuoliaaksi ammutuista pienistä ruumiista pysäyttävät ja herättävät kysymään, onko Putinin murhanhimolla mitään rajaa. Pahin Putinin sotarikoksista on lasten tappaminen Ukrainan kaupungeissa. Hyvin irvokasta on, että Venäjän ortodoksinen kirkko ja patriarkka Kirill yllyttää sotaan ja ihmisten tappamiseen.

CNN-uutiskanava haastatteli entistä Nurnbergin sotaoikeudenkäynnin vielä elossa olevaa 103-vuotiasta syyttäjää, jonka mukaan mikään ei oikeuta tällaiseen lasten ja muiden siviilien tappamiseen ja sairaaloiden ja muiden siviilikohteiden pommittamiseen ja on aivan selvää, että Putin on sotarikollinen ja ollaan jo hyvin lähellä ns. holocaustia. Siviiliuhrien määrä lasketaan jo kymmenissä tuhansissa. Venäjä pitää saada tästä vastuuseen.

Tähän mennessä YK oli vahvistanut 157 lapsen kuolleen ja 250:n haavoittuneen Ukrainassa. Siviilikohteiden raskaiden pommitusten takia luvut ovat todellisuudessa suuremmat. ”Lapsia on satutettu paikoissa, joissa heidän pitäisi olla parhaiten turvassa kuten kotonaan, hätäsuojissa ja jopa sairaaloissa”, totesi Unicefin hätäohjelmien johtaja Manuel Fontaine maanantaisessa raportissaan.

ICC on koko ajan dokumentoinut ja kerännyt aineistoa sotarikoksista Ukrainassa tulevaa sotaoikeudenkäyntiä varten. On aivan selvää, että sotarikoksia tehneet on saatava vastuuseen tavalla tai toisella.

Vangittu venäläisluutnantti kertoi CNN uutiskanavalla , että heille sanottiin, että kyse on safarista, jonka aikana saa ryöstää ja tappaa vapaasti. Ukrainalaisten koteja on ryöstetty häikäilemättä.

Venäjä on aiheuttanut vähintään yli biljoonan dollarin vahingot tähän mennessä ja Venäjän on ne korvattava. Aikaisemmin Ukraina on jo vaatinut kymmenien miljoonien korvausta Krimin valtauksesta. Venäjällä on varaa korvata vahingot, koska nytkin käytetään valtavia summia rahaa sodankäyntiin.

Ukrainan suurlähettiläs vaati, että Venäjän on korvattava tekemänsä tuhotyöt sodan jälkeen – "Se on heidän velvollisuutensa Jumalan edessä". Ukrainan Suomen-suurlähettilään Olga Dibrovan mukaan Venäjällä on moraalinen velvollisuus korvata tekemänsä valtavat vahingot Ukrainassa sodan päätyttyä.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja, Eurajoki