Puurot ja vellit sekaisin tekstaritalikossa

Ensinnäkin valloitus on eri asia kuin miehitys. Sodan aika on myös eri asia kuin sodan jälkeinen aika.

Sodan aikana ylivoimainen vihollinen valloitti osan Karjalaa ja Petsamon. Välirauhansopimuksessa luovutettiin alueita Neuvostoliitolle, ja samalla vuokrattiin Porkkalan alue kauttakulkuoikeuksin.

Tätä voi verrata talvisodan jälkeiseen Hangon alueen vuokraamiseen. Ei kai kirjoittaja oleta, että Suomi silloin oli miehitetty?

Sodan jälkeen Suomeen saapui valvontakomissio valvomaan Moskovan pakkorauhan ehtojen toteutumista. Puheenjohtajana toimi Neuvostoliiton Andrei Ždanov, jonka voi sanoa kiusanneen suomalaisia pienillä yksityiskohdillakin ja uhkaamalla miehityksellä. Sitä pelättiinkin, mistä seurasi asekätkentä. Valvonta jatkui Pariisin rauhansopimukseen asti vuoteen 1947.

Tilanne oli vaikea, mutta siitä selvittiin maksamalla historian suurimpiin kuuluvat sotakorvaukset, soveltamalla ystävyyspolitiikkaa suomettumiseen saakka sekä olemaan varpaillaan vuosikymmeniä, kunnes naapurivaltiossa tapahtui radikaaleja muutoksia. Ensi vuonna muuten julkaisen kirjan, jossa kerrotaan, miltä suomalaisista tuntui noina aikoina.

Leena Niemi