Puuttuminen on välittämistä

Mitä tehdä, kun iäkäs isoisä tai -äiti tarttuu edelleen auton ohjauspyörään, vaikka havainnointi on jo oleellisesti heikentynyt? Kysymys, joka pohdituttaa monia suomalaisia.

Liikenneturvan kyselyn mukaan joka neljäs on kantanut huolta läheisen ajoterveydestä ja lähes yhtä moni on epätietoinen sen suhteen, miten ottaa läheisensä kanssa tämä huoli puheeksi.

Ajoterveys on monen suomalaiskodin kuuma peruna. Esimerkiksi Satakunnassa, jossa ei jokaisessa niemessä ja notkelmassa ole toimivaa julkista liikennettä ja välimatkat ovat pitkät, oma auto on ehdoton.

Nyt toteutetun kyselyn tulosta käytetään apuna, kun Liikenneturva etsii uusia mahdollisuuksia tukea ikääntyvien ajamista niin kauan kuin se on turvallista.

Ikävä tosiasia on kuitenkin se, että jos ajaminen ei ole enää turvallista kuljettajalle itselleen tai muille, pitää se lopettaa.

Autoilun päättyminen tulee monelle vastaan ikävänä yllätyksenä. Asiaa ei ole juuri pohdittu etukäteen.

Se, millaisia vaihtoehtoja voisi edes olla, riippuu pitkälti myös siitä, missä päin Suomea asuu. Jos joukkoliikenne ei ole toimivaa, jäävät ikäihmisen liikkumisvaihtoehdot melko niukoiksi.

Läheskään kaikilla ei ole varaa ajaa taksilla, eikä läheisiä haluta vaivata alituisesti.

Ajoterveysasiat eivät kosketa vain ikääntyviä. Monella suomalaisella on joku perussairaus, joka saattaa vaikuttaa myös ajoterveyteen. Suomessa on esimerkiksi noin 450 000 diagnosoitua hoidossa olevaa diabeetikkoa ja muistisairaiden määrä on kasvussa.

Sekä diabeteksen että muistisairauden hyvä hoitotasapaino tukee myös ajoterveyttä. Näiden sairauksien osalta ei lääkärille menoa kannata viivyttää sen takia, että pelkää ajo-oikeuden menettämistä.

Jokaiselle kuljettajalle on tärkeää seurata omaa ajokuntoa ja -terveyttä. Sairaana on pysyttävä poissa liikenteestä.

Aina kuljettaja itse ei huomaa ajoterveydessä tapahtuvia muutoksia.

Jokaisen ihmisen onkin puututtava, jos näkee, että läheinen pyrkii rattiin huonovointisena tai sairaana. Silloin tarjoudutaan itse kuskiksi tai soitetaan taksi.