Pyhiinvaellus- reitti Lapin kirkolle Jokin mättää onnellisten maassa

Jatkoa Hannu Ollilan ajatuksille saada Lapin pappilan navetalle järkevää käyttöä (LS 15.4.).

On se hyvä, että kunta- ja eduskuntavaalit saavat aina aikaan keskustelua ja jopa käyttökelpoisia ideoita aina toteutumiseen asti. Itselleni heräsi ajatus liittää ko. rakennus matkailuhankkeeseen, jota koko ajan kehitellään Pyhän Olavin pyhiinvaellusreittinä.

Sen voisi liittää Lapin pappilan navettarakennukseen, koska Norjan Trondheimistä alkava reitti on suunniteltu toteutettavaksi Saaristomeren kautta Turkuun ja Suomen halki Savonlinnan kautta Venäjälle Novgorodiin. Mannerreitti Suomen poikki on suunnitelmissa toteuttaa Lapin kirkon kautta, jatkuen Ulvilaan, Sastamalaan jne.

Lapin pappilan navettarakennus voisi toimia sesongin aikana matalan palvelun majoituspaikkana, joten ruokailu voisi jäädä järjestämättä, kunhan opastus lähiruokailupaikkoihin olisi saatavissa.

Jos tällaisen majoituspaikkahankkeen toteuttaisi, leviäisi tieto reittiorganisaation kautta laajalle maailmalle ja tällaiseen hankkeeseen voisi jopa saada sitä kuuluisaa EU-tukeakin. Ainakin ko. merireitin koordinaattorina on toiminut Åbo Akademi.

Itse olin mukana viitisen vuotta sitten Kalannissa järjestetyssä suunnittelupalaverissa, kun mannerreittiä Suomen halki hahmoteltiin. Toimitin reitin puuhamiehelle nauvolaiselle arkkitehti Aaro Söderlundille lappilaisen Pentti Saariston kirjoituksen Lapin Murtamossa perimätiedon mukaan olleesta kirkonperustuksesta ”Santtolvista”. Pastori Olavi Saurio toimitti aineiston Lapin seurakuntatalossa säilytettävästä Pyhää Olavia kuvaavasta puuveistoksesta.

Nämä molemmat tiedot ovat näköjään tallentuneet ko. reitin historiatietoihin ja uskon, että nämäkin olivat vaikuttamassa siihen että ko. reittiin on merkitty Rauman Lappi ja maininta nykyisestä punaisesta puukirkosta vuodelta 1760.

Lisätietoa pyhiinvaellusreitistä löytyy netistä.

En mitenkään halua sulkea pois Hannun ideaa Sammallahdenmäen opastuskeskuksesta. Niitä voisi viedä yhdessä eteenpäin.

Lauri Torkkeli

Sanomalehtiuutisen mukaan Harjavallan sairaalan nuorisopsykiatrinen suljettu osasto on kärsinyt ylipaikoista kroonisesti jo vuosia. Ensimmäisenä koronavuotena tehtiin hoitojaksojen määrässä uusi ennätys.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat maailman onnellisin kansa, mutta jokin tässä nyt mättää.

Kehitys kääntyi huonompaan suuntaan jo 1990-luvulla ja sen jälkeen tilanne on vain pahentunut. Mielenterveyspalvelujen leikkaaminen takavuosina ei parantanut asiaa ja siitä voi tulla iso lasku, jos hoidetaan vain seurauksia sosiaaliviranomaisten ja poliisin avustuksella. Oleellista on saada apua jo siinä vaiheessa, kun on vielä mahdollisuus hoitaa asia lievemmillä keinoilla.

Koskelan tapaukseen ja muihin vastaaviin nuorten tekemiin rikoksiin näyttää kaikkiin liittyvän nuorten mielenterveysongelmat. Jos terveenä syntynyt lapsi on jo 7-vuotiaana krooninen mielenterveyspotilas, niin silloin ollaan jo äärimmäisten kysymysten äärellä.

Näin pienen kansan keskuudessa ei olisi varaa menettää tulevaisuuden mahdollisuuksia mielenterveysongelmien laiminlyömisellä.

Olisi hyvin toivottavaa, että päättäjät valtionhallinnossa voisivat ottaa kantaa siihen, että verorahoja kohdennetaan todella tarpeellisiin kohteisiin, kuten tähänkin tarkoitukseen.

Harjavallan hoitoyksikkö on tehnyt hyvää työtä jo vuosikymmenet ja toivoisin sinne lisää resursseja tilanteen helpottamiseksi. Jokainen työkykyiseksi saatu mielenterveyspotilas on hyvin arvostettava saavutus.

Koulupsykologeja ei saada pikavauhtia lisää, joten kuntien ja valtionhallinnon päättäjien olisi hyvä miettiä sitä ns. isoa kuvaa eli mikä tässä nyky-yhteiskunnan muutos- ja hallintohulinassa on mennyt niin pieleen, että mielenterveysongelmat ovat jo vuosia aiheuttaneet erilaisia ääri-ilmiöitä.

Pertti Salo

Kuntavaaliehdokas (vas.), Eurajoki