Pykeija ja muita kokemuksia Pohjois-Norjassa

Oli mielenkiintoista lukea Länsi-Suomen artikkeli Pohjois-Norjasta (LS 6.8.) kun itselläni on yli neljänkymmenen vuoden kokemus siellä retkeilystä. Paljon on muuttunut tuona aikana, mutta luonto on edelleen yhtä kiehtova. Nyt vain turistit ovat seudun löytäneet, mikä tietenkin tuo omat haasteensa pohjoiselle luonnolle.

Artikkeli kertoi Pykeijan säilyneen ennallaan sodan myrskyistä. On oma kiehtova tarinansa, miksi niin tapahtui. Miksi kylän edustalla olevalla saarella sijainneen varuskunnan komentaja uskalsi uhmata Hitlerin ehdotonta käskyä hävittää koko pohjoinen Norja eli Finnmark?

Syynä oli kiire saksalaisten epätoivoisesti paetessa Etelä- Varangilta, jossa tilanne oli sekava. Johtajat unohtivatkin kaukana sijaitsevan syrjäisen varuskunnan, jonka sotilaat jäivät oman onnensa nojaan. Lopulta he pyysivät kylän kalastajia viemään heidät nopeasti toveriensa luo.

Vastapalveluksena he lupasivat säästää kylän hävitykseltä ja tuholta. Kyläläiset tietysti suostuivat ja olivat helpottuneita. Myöhemmin he kokivat kovia jättiläisravun tuhotessa turskakantaa.

Nämä ja monta muuta tarinaa on kerrottu kuvitetussa kirjassa Hitlerin jäljillä ja pohjolan menneisyydessä. Pohjois-Norjan menneitä maisemia voi myös katsella nettisivustolta mariahuhta.com.

Leena Niemi