
Konsulttiyhtiö Ramboll rankkasi Suomen kunnat lapsiperheystävällisyyden perusteella. Kunnat pantiin järjestykseen sen mukaan. miten saavutettavia niiden palvelut ja toiminnot ovat lapsiperheiden näkökulmasta, jos liikkeellä ollaan kävellen tai pyörällä.
Rauma sijoittui tässä listassa kauas kärjestä, sijalle 33.
Rauman sijoitusta listalla paransi pyöräily. Onhan Rauma pyöräilykaupunki. Väyliä on paljon, maasto on tasaista ja matkat ovat lyhyet. Kaupunki on rakenteeltaan tiivis ja tasainen. Noin 80 prosenttia kaupungin asukkaista asuu viiden kilometrin säteellä kaupungin keskustasta.
Kevyenliikenteen verkosto on kattava. Pyörällä pääsee nopeasti lähes joka paikkaan. Moni muualta Suomesta Raumalle muuttanut nostaa pyörätieverkoston kattavuuden yhdeksi positiivisista yllätyksistä.
Onhan Rauma valittu vuonna 2010 myös vuoden pyöräilykunnaksi.
Erityisesti keskustaa on kehitetty vuosien ajan kävelyn ja pyöräilyn näkökulmasta houkuttelevaksi ja miellyttäväksi. Kaupunki pyrkii edelleen edistämään ympäristöystävällisiä kulkutapoja sekä kannustamaan asukkaita arkiliikuntaan. Auton sijaan moni hyppääkin jo pyörän satulaan.
Raumalla on pitkät perinteet myös kävelyn edistämisestä. Rauman kävelykatujen historia ylettyy yli 40 vuoden taakse, jolloin kävelykatuja järjestettiin kesälauantaisin. Ns. shared space -katutila, jossa kulku tapahtuu kävelijän ehdoilla, otettiin käyttöön Raumalla ensimmäisten joukossa Suomessa.
Kaiken kaikkiaan sekä kävely että pyöräily sujuvat Raumalla melko jouhevasti. Raumalla onkin siis hyvää potentiaalia kehittyä edelleen kestävän liikkumisen mallikaupungiksi.
Vuonna 2021 Rauman kaupungille myönnettiin jo ”Viiden tähden liikenneturvallinen kaupunki” -palkinto pitkäjänteisestä ja tuloksekkaasta liikenneturvallisuustyöstä.
Tästä on hyvä jatkaa työtä eteenpäin.
”Rauman kävelykatujen historia ylettyy yli 40 vuoden taakse.”