Pyydän anteeksi, Paavo Väyrynen!

MTV-liven uutisaamun päätteeksi jälkeen jouduin 10 pikakysymyksen eteen, joissa sai vastata vain sanoilla ”yliarvostettu” tai ”aliarvostettu”. Nämä ”revolverikyselyt” ovat yleensä vaikeita – jälkikäteen moniakin kohtia saattaisi sanoa paremmin ja osuvammin.

Usein näitä on turha lähteä jälkikorjailemaan, mutta soimaava omatuntoni vaatii nyt kuitenkin yhden julkisen korjauksen, koska se kohdistui suoraan ihmiseen.

Yhtenä pikakysymyksistä kysyttiin Paavo Väyrysestä. Valitsin sanan ”yliarvostettu” pohtien viime vuosien surullisia käänteitä hänen urallaan. Mutta vastasin väärin ja tätä kadun. Toivon, että voisin tämän korjata.

Olisi pitänyt hänen nimensä kohdalla sanoa ”aliarvostettu”. Hän on tehnyt pitkän elämäntyön isänmaan hyväksi ja sitä on syytä kunnioittaa. Hän on joutunut kohtuuttoman arvostelun kohteeksi monessa käänteessä. Ja ennen kaikkea ketään ihmistä ei voi arvostaa liikaa.

Paavo Väyrynen on Jumalalle rakas ja arvokas – paljon arvokkaampi kuin kukaan ihmisistä häntä osaisi arvostaa. Sanavalintani tässä oli Paavo Väyrysen arvoa loukkaava – ja varmasti myös hänen tukijoitaan. Vilpittömästi anteeksi!

Päivi Räsänen