Raakaa peliä hoivakentällä

Vanhusten hoiva on myös yksityisten yritysten liiketoimintaa, ja siksi hoivayhtiöt ovat irtisanoneet sopimuksiaan kuntien ja kuntayhtymien kanssa.
Vanhusten hoiva on myös yksityisten yritysten liiketoimintaa, ja siksi hoivayhtiöt ovat irtisanoneet sopimuksiaan kuntien ja kuntayhtymien kanssa. Kuva: Juha Sinisalo

Hoivakoteja ylläpitävät yritykset, muun muassa suuri Attendo, ovat keksineet keinon korottaa hintojaan.

Attendo ilmoitti irtisanoneensa suurimman osan vanhusten hoivakotien sopimuksista. Syyksi kerrottiin uusi hoitajamitoitus.

Taustalla on raaka raha. Hoivajätti haluaa neuvotella sopimukset, jotka ovat sen oman ilmoituksen mukaan ”kestäviä” yrityksen kannalta.

Sopimusten irtisanominen on saattanut aiheuttaa huolta ja pelkoa hoivattavissa ja heidän omaisissaan.

Irtisanotut sopimukset eivät tarkoita sitä, että Attendo tai kukaan mukaan haluaa heivata mummut ja vaarit pihalle.

Tosiasiassa Attendo ja muut alan yhtiöt haluavat neuvotella uudestaan sopimuksensa nyt siksi, että sopimuskumppani vaihtuu.

Aiemmin yksityiset hoivasopimukset on solmittu yhtiöiden ja kuntien ja kuntayhtymien välillä. Kun hyvinvointialueesta tulee uusi kumppani, aukeaa sauma hintavammille sopimuksille. Muutostilanne luo mahdollisuuden.

Ei olekaan ihme, että hyvinvointialueet ympäri maata ovat pitäneet sopimusten irtisanomisia ikävinä yllätyksinä.

Toki on selvää, että uusi hoitajamitoituslaki vaikuttaa. Ensi vuoden huhtikuusta alkaen hoitajia pitää olla 0,65 yhtä hoivattavaa kohden. Ensi vuoden joulukuun alusta kriteeri kohoaa 0,7 hoitajaan.

Monet alueet olisivat joka tapauksessa kilpailuttaneet sopimuksensa uudelleen mitoituksen astuttua voimaan. Nyt tie on toisenlainen.

Satakunnan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen kommentoi asiaa Helsingin Sanomille vastikään (HS 27.10.).

Rantanen totesi, että neuvotteluihin oli toki varauduttu, mutta menettelykeinojen rajuus yllätti. Sopimuksiin olisi Rantasen mukaan päästy ilman irtisanomisiakin.

Epäselvää on, miten hyvinvointialueet rahoittavat nousevat kustannukset.

Satakunnan hyvinvointialuejohtaja Kirsi Varhila sanoi jo syyskuussa, että rahaa ei ole riittävästi. Nyt sitä on ilmeisesti jostain kaivettava, jotta hoiva on turvattu jatkossakin.