Raha ja vankila kovia konsultteja

Säkylän tietojärjestelmiin tunkeuduttiin sekoittaen sisäinen tiedonkulku. Tekijää ei tiedetä.

Tapaus ei ole ainutkertainen. Laajentuessaan nämä hyökkäykset voivat haavoittaa koko yhteiskunnan toiminnan. Pelkoa rangaistuksista ja korvausvaatimuksista ei tarvitse nyky-Suomessa kyllin tuntea.

Olemme rakentaneet niin yksityisen kuin yritystoiminnankin riippuvaiseksi sähköstä. Myös Säkylän tietojärjestelmät. Sähkön loppuminen olisi kuitenkin katastrofi. Vallanhaluiset hyökkääjät tietävät tämän. Samoin sähkön tuottajat, joiden rahanhimolla ei ole rajoja: tuotetaan sähköä kulutusta vähemmän, jolloin voidaan ja nostetaan hintaa.

Sote-uudistus perustuu sähkön hyväksikäyttöön. Pankkimaailmakin on tähän jo siirtynyt. Sähkön tarve kasvaa luonnollisesti kukonaskelin, siis enemmän kuin tuotanto.

Digitalisaatio toi kapean ammattikunnan, joka rakentaa uudet järjestelmät toimia. Järjestelmänikkarit alkavat jo nyt ottaa rengin sijasta isännän roolin sanellen myös välittämiensä tietojen sisällön, hallituksen ja eduskunnankin sijaan. Ja perivät palveluistaan arvaamattoman hinnan, josta vaietaan.

Demokratia saa väistyä. Esko Ahon varoitukset hukkuvat politiikan rattaisiin.

Olemme rakentamassa haavoittuvaa, kestämätöntä yhteiskuntaa, jossa luonnon hyödyntäminen ja rahan tekeminen on tois- arvoista.

Turvautukaamme ainakin omavaraiseen sähköön ilman röyhkeitä rahastajia.

Yhteiskuntaa haavoittavat ovat tuomittavia terroristeja, joiden toiminnasta hyötyvät vain he itse, jos hekään. Ennalta ehkäisevää olisi koventaa rangaistuksia. Raha ja vankila ovat kovia konsultteja.

Esko Eela

unilukkari takaoikealta