Rahoituksesta tulee heti taistelu uuden sote-maakunnan sisällä

Saamme leveämmät hartiat? Maakuntamurteella hartiat ovat joko ”leveet tai kapeet”. Meneillään olevan sote-uudistusyrityksen keskeisenä perusteluna on, että palveluiden järjestäjällä ja tuottajalla tulee olemaan leveämmät hartiat.

Leveistä hartioista meillä Satakunnassa on toki jo kokemusta. Satakunnan Sairaanhoitopiiri, joka vastaa erikoissairaanhoidosta alueella, toimii maakunnan kaikkien kuntien rahoituksella. Vaikka kunnat ovat maksaneet joka vuosi merkittävästi kasvavia osuuksia, potee sairaanhoitopiirimme jatkuvasti kroonista rahapulaa.

Syitä rahapulaan on huonossa johtamisessa, kapasiteetin mitoituksessa ja kysynnän laskussa, kun Satakunnan asukasmäärä laskee yli 1000:lla vuodessa.

Tämä talousahdinko tulee vastaan myös maakunnallisen uuden sote-hallinnon ja tuotannon aloittaessa.

Rahoituksesta tulee heti taistelu uuden sote-maakunnan sisällä. Silloin erikoissairaanhoito ja terveyskeskusten nyt antamat lähipalvelut sekä sosiaalipalvelut taistelevat yhteisestä budjetista. Taistelun rahasta voittaa tietysti erikoissairaanhoito, se ottaa runsaat puolet potista.

Olen huolissani tulevista lähipalveluista. Terveyskeskuksilla ja sosiaalitoimella on asiakkaita, jotka joutuvat käymään usein vastaanotolla. Heille on suuri merkitys sillä, kuinka lähellä tai kaukana palvelut ovat. Edellisellä sote-kierroksella pidettiin ylärajana sitä, että matkaan uuteen sotekeskukseen saisi kulua enintään 30 minuuttia. On selvä, että nykyisiä palvelupisteitä vähennetään. Satakunnan neljässä seutukunnassa (Pori, Rauma, Kankaanpää ja Huittinen) tulisi olla kattava, uusi lähipalveluiden sotekeskus.

Uudistus tuo myös maakuntavaalit ja -valtuutetut. Uusille päättäjille ei tule olemaan helppoja kokouksia.

Ensimmäisenä tulee vastaan asia, mistä löydetään taitavat johtajat uuteen jättimäiseen organisaatioon. Toiseksi mistä löytyvät IT-osaajat, jotka rakentavat maakunnallisen kustannustehokkaan tietoverkon uudelle toimijalle. Lukumääräisesti valtavan henkilöstön palkkojen harmonisointi on myös haaste. Neljänneksi tulevat pakolliset uusinvestoinnit. Ja viidenneksi tulee kaikkein tärkein asia uusille valtuutetuille. Miten erityisesti lähipalvelut paranevat satakuntalaisille. Uudistustahan on perusteltu sillä, että ihmisten palvelut paranevat. Niitä odotetaan!

Leveät hartiat eivät takaa hyvää lopputulosta, jos kustannusten nousun hillinnälle ei ole rautaista suunnitelmaa. Valtakunnan hallitus rakentaa nyt voimiensa tunnossa ideologissävytteistä julkishallinto, joka vähättelee olemassa olevia yrittäjäpohjaisia sote-palveluita. Julkishallinto vahvistuu myös sillä tavalla, että STM-ministeriö ottaa uudet alueet tiukkaan suoraan ohjaukseensa. Maakunnallinen itsehallinto saa tehtäväkseen vain inhottavat karsinta- ja keskittämistoimet.

Jukka Tuori

maakuntaneuvos