Rankaisemattomia ympäristörikoksia


Ikimuistoisesta lähteestä, Säkylänharjun Kankaanjärvestä, alkunsa saaneen Pyhäjoen virtaamaa hyödyntämään oli valjastettu kuusi myllyä ja pari sahaa. Naapurit irvailivat tästä hullunmyllytyksestä kieltämällä vaimoväkeään pyllistämästä Pyhäjoen suuntaan: säkyläläiset voivat tulla rakentamaan siihen myllynsä”.

Nyt niistä on jäljellä vain Korven museomylly, joka käynnistetään hetkeksi muistona menneistä joen vuolaista virtaamista. Uusia vesimyllyjä ei tänne hyötykäyttöön enää rakenneta.

Säkylän Pyhäjärveä suunniteltiin Turun seudun vesilähteeksi mm. rakentamalla parin metrin penger alavan Säkylän kirkonkylän ja Pyhäjoen kylän edustalle. Tällöin suurempi vesiallas, Pyhäjärvi, riittäisi paremmin ympärivuotiseen käyttöön.
Suunnittelussa toteutettiin lain vastaisia toimenpiteitä, joista tehtiin kantelu. Suunnitelman takana ollut virkamies siirrettiin vastaaviin tehtäviin satojen kilometrien päähän, kauas paikkakunnan vihaisilta katseilta.

Viranomaiset ja Turun seutu myönsivät, ettei Pyhäjärven vesi riittäisikään laskettuun tarpeeseen, joten hankkeesta luovuttiin.
Nyt Turun seudulle ei kelvannut edullisin tarjous Päijännetunnelin vedestä, vaan haluttiin ottaa se lähialueen pohjavesistä. Kokemuksista viisastuneena, riittävyyden varmistamiseksi tehtiin koepumppaus Kankaanjärvestä.

Jälleen ilman ainakaan julkista lupaa. Pumpattu vesi johdettiin Turun ympäristökunnille. Tulos osoitti, ettei tämäkään vesi tulisi riittämään.

Koepumppauksen seuraukset olivat katastrofaaliset: Kankaanjärvestä oli tehty matala pieni rapakko ja pohjavesien pinnat putosivat useita metrejä. ELY-keskus ilmoitti myös lehtien palstoilla Kankaanjärven muutoksen johtuvan pienentyneistä sateista. Siis ensimmäisen kerran satoina vuosina.

Samaan aikaan media julkaisi kuvia vieressä tulvivasta Loimijoesta. ELY korjasi, ettei Kankaanjärven pinta ole koskaan ollut nykyistä korkeammalla. Aikaisempi korkeus on kuitenkin jokaisen todettavissa paljaasta rantatöyräästä.

Mutta vielä pahenpaa seurasi: Alueen lirikaivot, veden paineesta johtuvat pulppuamat, asukkaiden ainoat kaivot ehtyivät, vesisuonet harjun hiekassa romahtivat tukkoon, lähteet ehtyivät Pyhäjärven pohjia myöten. Ja Pyhäjoen myllyt pysähtyivät edellä esitetysti.

Lähdeveden loppuessa Pyhäjärvestä tuli pintavesiallas, josta vettä riitti myös Eurajokeen aikaisempaa vähemmän, ja nyt siis pelkkää pintavettä.

Pahimmat ympäristörikokset olivat ovella. Kun puhdas pohjavesi ei riittänyt, anottiin lupaa johtaa täydennysvettä hermomyrkkyä sisältävästä Kokemäenjoesta. KHO myönsi luvan edellyttäen, että myrkky poistetaan ennen veden johtamista pohjaveteen.

Eihän tätä vettä kelpuuteta ainoankaan jokivarsikunnan, Porinkaan talousvedeksi. Kuinka sitten pohjaveteen, hermomyrkkyä toisten kaivoihin!

Nyt vedestä puhdistetaan Huittisten pumppaamolla kiinteä roskat, mutta hermomyrkky johdetaan veden mukana pohjaveteen, ja poistetaan vasta Turussa, maan ehkä tehokkaimmassa puhdistamossa.

KHO toteaa olevansa luvan myöntäjä ehtoineen, mutta lupaehtojen noudattamisen valvoja on ELY ja AVI, joiden toiminnasta tulee tehdä kantelu oikeuskanslerille.

En ole tiedemies, mutta rohkenen väittää pohjavesiryöstön, veden pakenemisen pois luonnon hyötykäytöstä, ruokkivan ilmastomuutosta ja luontokatoa tavalla, johon ilmastopaneelin ja muidenkin luonnonsuojelulla poseeraavien tulisi puuttua.

Edellä oleva myös varoituksena vastaavien prosessien toistumisesta. Uusiahan on jo käynnistetty.

Esko Eela
teollisuusneuvos Säkylä