Rannikkonäkymiin kannattaa satsata

Entisajan avarat rannikkonäkymät ovat monilta osin kadoksissa Raumankin saaristossa johtuen muun muassa laiduntamisen vähyydestä. Paikat pusikoituvat, ja samalla menetetään paljon muutakin kuin maisemat.

Esimerkiksi paikallista ylpeyttä ja harvinaisuutta, pikkuapolloperhosta, ei ole viime vuosina tavattu luonnostamme.

Toimeen on onneksi tartuttu, ja luonnon ennallistaminen on käynnistetty Omenapuumaassa (LS 26.6.).

Toimet tähtäävät yksittäistä perhoslajia pidemmälle. Tavoitteena on parantaa koko rannikkovyöhykkeen luontotyyppien ja harvinaisten kasvilajien suojelua.

Pikkuapollon aiemmin suosimassa Omenapuumaassa se tarkoittaa muun muassa laiduntamista. Sitä ennen edessä on laidunalueiden rakentamista ja vanhojen peltoalueiden raivaamista.

Ensi kesänä paikan päälle tuodaan ylämaankarjaa ”töihin” syömään perinnemaisemia auki ja vanhan ajan kuosiin.

Tänä syksyllä alueella tehdään hakkuita ja puunajoa, mikä voi lähiasukkaille, luontoliikkujille ja pienvenesataman käyttäjille tuoda hetkittäistä hankaluutta kulkemiseen.

Tässäkin auttaa tieto, että alueella ollaan hyvällä asialla: luonnon asialla. Omenapuumaa ei ole myöskään ainoa kohde Raumalla.

Luonnonkartoitusta, luonnonhoitotöitä sekä laidunalueita on tehty tai ollaan tekemässä myös Nurmeksen Päivärannan tilalla, Reksaaren Rohelan tilalla sekä Ketoloutun saaressa Kuuskajaskarin naapurissa.

Ennallistaminen etenee siis monella rintamalla, ja saaristosta löytyy varmasti lisääkin kohteita, jotka hyötyisivät vastaavanlaisesta huomiosta.

Hieno puoli asiassa on myös se, että perinnemaisemien ennallistaminen on otettu laajalti yhteiskunnan asiaksi. Metsähallitus vetää kyseistä monivuotista ennallistamishanketta, ja yli puolet hankkeen potista on EU-rahaa.

Rauman osuus budjetista on noin 290 000 euroa, josta 175 000 euroa on EU:n tukirahaa. Diili on sen verran hyvä, että mukana kannattaa ehdottomasti senkin puolesta olla.

”Alueella ollaan luonnon asialla.”