
Raskas työ vaatii raskaat huvit, tavattiin takavuosina sanoa. Niin perusteltiin ja puolusteltiin viikonloppujen ja lomien viettoa, jossa alkoholi oli keskeisessä roolissa.
Sanoittajaseppä Vexi Salmi riimitteli ajan tavat Irwin Goodmanin laulettavaksi: ”Joka päivä seitsemältä töihin hän menee, hikipäässä perheellensä elatuksen hakee, ... kunnes koittaa viimein se lauantai. Viideltä saunaan ja kuudelta putkaan, se on sellainen työmiehen lauantai”.
Raskasta työ on monelle myös nykyisin. Jos ei aina fyysisesti, niin ainakin henkisesti.
Työssä jaksaminen ja työstä palautuminen ovat nousemassa suureksi ongelmaksi länsimaissa. Ihmiset ovat huonommassa kunnossa kuin ennen.
Raskas työ vaatii kunnon lenkit, pitäisi ajanmukaisen iskulauseen kuulua.
Valtion pääunilukkari otti ilmiön puheeksi valtiopäivien avajaisissa. Presidentti Sauli Niinistö päätti puheensa uusille kansanedustajille seuraavaan vinkkiin.
”Sallinette vaatimattoman neuvon. Tulette nimittäin tulevina vuosina olemaan työssänne kovilla. Rohkaisen teitä pitämään huolta itsestänne, sekä henkisestä että fyysisestä jaksamisestanne. Vaikkapa vanhan sanonnan ’ylös, ulos ja lenkille’ muodossa”, sanoi Niinistö.
UKK-instituutti julkaisi keväällä ennustemallin suomalaisten työikäisten miesten fyysisestä kunnosta vuonna 2040. Surkealta näytti.
Vähänkään fyysisesti vaativammissa työtehtävissä ei tulevina vuosikymmeninä nähdä yli viisikymppisiä, visioi instituutin johtaja Tommi Vasankari.
Toteutuessaan se romuttaisi pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan. Työuriahan yritetään pidentää, jotta valtion ja kuntien rahat eivät lopu.
Hallitusohjelmaan olisi fiksua lisätä jokin Korkealle kansan kunto -kärkihanke.
Terve itsekkyys on tässä paikallaan. Vaikka kuinka kiireiseltä tuntuisi, raivatkaamme kalentereistamme aikaa oman kunnon kohentamiseen.
Oma elämämme on tulevina vuosina mukavampaa, jos tänään viitsimme ulkoilla ja liikkua enemmän, muistamme syödä terveellisemmin ja maltamme nukkua tarpeeksi.