Rauma 30+1 vuotta Unescon kartalla

Maailmanperintölaatta kauppatorilla Vanhassa Raumassa. Kuva: Janne Rantanen

Vanhana kauppa- ja satamakaupunkina 580-vuotias Rauma on ollut "maailmankartalla" satojen vuosien ajan. Silti kansainvälinen tunnettuus lisääntyi merkittävästi, kun Vanha Rauma ja Suomenlinna hyväksyttiin ensimmäisinä suomalaiskohteina Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1991.

Tapauksen kunniaksi järjestetään 30+1-vuotisjuhlaseminaari ja maailmanperintöfoorumi Raumalla tänään ja huomenna.

Piti järjestää jo viime vuonna, mutta koronan vuoksi tämäkin tapahtuma siirrettiin eteenpäin. Parempi myöhään kuin ei silloinkaan.

Rauman tapahtumassa ei pelkästään muistella menneitä, pikemminkin päinvastoin. Kokoavana teemana on muutos. Sitä käsitellään maailmanperinnön, restauroinnin, kaavoituksen, historian, arkeologian, talouden, ilmastonmuutoksen ja paikallisyhteisöjen näkökulmasta.

Esimerkiksi tänään tiistaina iltapäivällä keskustellaan asumisesta ja yrittämisestä maailmanperintökohteessa.

Aihe on kuuma peruna monissa maailmanperintölistan kaupungissa. Unesco-status voi tuoda mainetta ja avata mahdollisuuksia, mutta voi toisaalta vastaavasti rajoittaa kaupungin kehitystä. Useimmiten hyvällä tahdolla löytyy paikallinen kompromissi.

Aina ei. Esimerkiksi Dresden ja Liverpool menettivät maailmanperintöarvonsa. Dresdenissä rakennettiin kaupunkilaisten pitkään kaipaama suuri silta, Liverpoolissa kaupunki antoi luvan pitkään odotetulle, mutta massiiviselle uudisrakentamiselle Unesco-kohteen läheisyydessä.

Raumalla mielipiteitä jakavia kysymyksiä ovat ainakin liiketilojen muuttaminen asunnoiksi Vanhassa Raumassa sekä uuden kauppakeskuksen vaikutus Vanhaan Raumaan.

Poikkeuslupia ensin mainittuihin hankkeisiin ei ole saanut, koska asuntokysymys on luvattu ratkaista tuskallisen hitaasti etenevässä asemakaavassa.

Suurin kauppakeskukseen liittyvä huoli näyttäisi puolestaan ratkenneen itsestään, kun viivästyneen hankkeen vetovoima on vähentynyt. Kauppakeskuksesta tehtäneen selvästi pienempi kuin alkuperäisissä suunnitelmissa, eikä tällä tietoa vaatekauppoja ole juuri tulossa.