Rauma esittelee cleantech-osaamistaan

Tänään maanantaina Rauman kaupunki julkaisee cleantech-katalogin, jossa esitellään raumalaista ympäristöalan osaamista.

Yritysten määrä yllättää, sillä Rauma Cleantech -katalogissa esitellään peräti 30 Raumalla toimivaa firmaa. Useimmille niistä cleantech eli puhdas teknologia ei ole pääbisnestä. Ei ainakaan vielä.

Kaikilla niillä on kuitenkin tarjota jotain sellaista, joka edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä.

Rumpua on syytäkin lyödä, jotta tietoa aiheesta saadaan leviämään. Erityisesti Raumalla, joka tunnetaan edelleen perinteisestä suurteollisuudesta.

Kaikki kunnia sille. Tutut suuret veturiyritykset Rauman seutua edelleen leivissä pitävät ja eteenpäin vievät.

Se vain on jäänyt vähemmälle huomiolle, että nämä perinteiset vahvat toimijat ovat muuttuneet ja kehittyneet matkan varrella huimasti.

Ympäristöasioihin suhtaudutaan lähes kaikissa yrityksissä jo vakavasti. Tuotannon ympäristövaikutuksia on pystytty pienentämään tuntuvasti.

Uusia mahdollisuuksia on oivallettu viime vuosina myös kiertotaloudessa. Yhden jäte voikin olla toiselle arvokasta raaka-ainetta. Esimerkiksi HKScanin uuden Rauman-tehtaan suunnittelussa tämä otettiin huomioon alusta alkaen.

Yrityksissä ympäristöasiat nousivat pöydälle usein asiakkaiden vaatimuksesta. Prosesseja rukattiin hieman, jotta saatiin vaikkapa jokin ympäristömerkki kuluttajien rauhoittamiseksi.

Niistä ajoista on astuttu aimo askel eteenpäin. Yritysjohto ja henkilöstö tietävät, että tosi on kyseessä. Parempaan pitää pystyä, jotta maapallo kestää myös seuraavien sukupolvien kulutuksen.

Varsinkin nuoria osaajia on vaikea houkutella alueelle tai firmaan, jolla on ympäristöasioissa huono maine.

Rauman kaupungin liittyminen hiilineutraalien kuntien Hinku-verkotoon oli fiksu veto.

”Varsinkin nuoria osaajia on vaikea houkutella alueelle tai firmaan, jolla on ympäristöasioissa huono maine.”