Rauma liputtaa itse itselleen

Rauman katukuvassa ei tällä viikolla nähty sateenkaariliputusta, joka on ihmisoikeus- ja yhdenvertaisuustapahtuma Priden tunnusmerkki.
Rauman katukuvassa ei tällä viikolla nähty sateenkaariliputusta, joka on ihmisoikeus- ja yhdenvertaisuustapahtuma Priden tunnusmerkki. Kuva: Juha Sinisalo

Rauma otti varovaisen linjan tänä vuonna, kun se päätti vähemmistöryhmien liputuskokeilusta. Rauma ei liputa vähemmistöjen omilla lipuilla vaan Rauma-lipulla.

Sinikeltainen Rauman lippu nostettiin tänä vuonna salkoon kaupungintalolla kolmena eri vähemmistöryhmän merkkipäivänä.

Helmikuussa näin tehtiin saamelaisten kansallispäivänä. Huhtikuussa vuorossa oli romanien kansallispäivä. Tällä viikolla liputettiin Pride-tapahtumaa.

Kaupungintalon edustalla liehuvasta lippurivistöstä ei ole mahdollista päätellä, mistä juhlasta milloinkin on kyse.

Rauma-lippu salossa näyttää siltä, kuin Rauma liputtaisi itse itselleen, ei vähemmistöille.

Aika ei ollut vielä kypsä. Kuntapäättäjien enemmistö halusi, että ensi alkuun järjestetään kokeiluvuosi, jossa lippuna on Rauma-lippu. Valtuustossa tämä siunattiin äänin 23–19.

Viranhaltijaesitys oli toisenlainen. Sen mukaan vähemmistöliput olisi hankittu ja niillä liputettu kunakin tunnuspäivänä.

Kompromissina päätettiin kokeilusta, josta kaupunki kerää ihmisten kokemuksia. Mielipiteensä voi kertoa joko sähköisessä palautepalvelussa tai kirjallisesti palvelupiste Pyyrmaniin.

Kokeiluvuoden jälkeen kaupungissa on tarkoitus tehdä periaatepäätös siitä, milloin liputetaan, milloin ei ja millä liputetaan.

Lippukysymys on näennäisesti pieni asia, mutta sen merkitys on suuri. Yhdenvertaisuuden edistäminen on yksi kuntien lakisääteisistä tehtävistä.

Vähemmistön edustajalle oma lippu julkisessa salossa kertoa paljon paikkakunnan hengestä. Signaali on, että ollaan tervetulleita, erilaisuus hyväksytään ja ihmiset otetaan huomioon omina itsenään. Hyväksyntä ei ole keneltäkään pois.

Uusi, vähemmistöt huomioiva liputuskäytäntö ei loukkaa kenenkään perusoikeuksia vaan edistää yhdenvertaisuutta. Siksi liputtaa pitää reilusti kunkin ryhmän omalla lipulla – tai olla liputtamatta kokonaan.

”Näyttää kuin Rauma liputtaisi itse itselleen, ei vähemmistöille.”