Rauma on eksoottinen - ”Kun tulee Osakan miljoonakaupungista, Rauman pienuus kaunis vanha kaupunki ovat hämmästelyn aiheita”

Samk järjestää vuosittain viikon mittaisen talvikoulun japanilaisen partnerikoulunsa, Osaka Gakuin Universityn, opiskelijoille. Tänä vuonna on jo kuudes vuosi, kun he tulevat Samkiin ja Raumalle maaliskuun alussa.

| Päivitetty

Rauma on tavallinen suomalainen kaupunki. Elämä Raumalla on tavallista suomalaista elämää.

Niinhän se on, mutta kun tulee muualta, se mikä on tavallista täällä, onkin erilaista ja ihmeellistä muualla.

Samk järjestää vuosittain viikon mittaisen talvikoulun japanilaisen partnerikoulunsa, Osaka Gakuin Universityn, opiskelijoille. Tänä vuonna on jo kuudes vuosi, kun he tulevat Samkiin ja Raumalle maaliskuun alussa.

Talvikoulu on yksi tapa tehdä kansainvälistä yhteistyötä. Sen tarkoitus on tutustuttaa japanilaisia opiskelijoita suomalaiseen kulttuuriin ja kieleenkin. Ja tutustuminen on tietysti molemminpuolista. Samkin omat opiskelijat saavat samalla annoksen japanilaista kulttuuria.

Viikko tarjoaa erilaisia elämyksiä ja tutustumista suomalaisuuteen. Kun tulee Osakan kokoisesta miljoonakaupungista, jo pelkästään Rauman pienuus samoin kuin kaunis, vanha kaupunki ovat hämmästelyn aiheita.

Jäällä kävely on jännittävää, vaikka uskaltautuisi vain muutaman metrin päähän rannasta.

Sauna on aivan omanlaisensa kokemus. Suomalainen ruoka maistuu hyvin.

Raumalaisten kädentaitojen, pitsinnypläyksen ja merimiessolmujen, tekoa he saavat harjoitella käytännössä.

Jääkiekko-ottelun seuraaminen ja tunnelman aistiminen paikan päällä ovat tärkeä osa kulttuurikokemusta.

Myös suomea opiskellaan viikon aikana. Japanilaiset oppivat mielellään kieltämme ja osaavat sanoa sanat selvästi ja ymmärrettävästi. Moni osaakin viikon jälkeen jo yllättävän monta sanaa ja fraasia, joita he mielellään käyttävät.

Monelle osallistujista tämä on ensimmäinen matka ilman vanhempia ja jopa ulkomaille. Siksi onkin hienoa, että he pääsevät majoittumaan koteihin.

Viikon ajan he saavat olla osa raumalaista perhettä. Perheissä leivotaan, paistetaan lettuja, pelataan pelejä ja käydään vaikka kävelyllä pimeässä talvi-illassa. Kaikki mieleenpainuvia asioita ja elämyksiä, joista riittää kertomista kotona Japanissa.

Viikko on kokemuksia ja oppia täynnä kaikille talvikoulussa mukana oleville, myös Samkin opiskelijoille ja isäntäperheille.

On tutustuttu uusiin ihmisiin, rakennettu omaa verkostoa, opittu toimimaan vieraassa ympäristössä ja ymmärtämään toisten tapoja. Niistä on hyvä ammentaa tulevaisuuteen.

Ennen kuin matka jatkuu, on monen halauksen ja muutaman kyyneleenkin aika. Takaisin ollaan tulossa tapaamaan uusia ystäviä ja esittelemään Raumaa perheelle.

Kotiin lähtiessä moni heistä on jo rakastunut eksoottiseen Raumaan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut