Raumalla ei epäröidä, naapurissa kyllä

Suurta liikunta- ja koulukeskusta rakentavassa kaupungissa on alettu epäröidä, onko yhteiskunnalla lopulta varaa niin massiiviseen rakentamiseen.

Liki 60 miljoonan euron hankkeen tämänhetkisiä kulunkeja on selvitetty pikavauhtia.

Vähintään 5 miljoonaa euroa käytettyä rahaa ja tehtyä työtä menisi hukkaan, jos rakentaminen nyt peruttaisiin.

Päätöksenteon areenalla käydään todennäköisesti perinpohjainen keskustelu aiheesta jo maanantaisessa kaupunginvaltuuston istunnossa.

Kyse ei ole Raumasta, joka rakentaa parhaillaan suurta liikunta- ja koulukeskusta Karin kampusta. Täällä ei olla peruuttelemassa.

Tapaus on Uudestakaupungista, joka suunnittelee sivistyksen ja hyvinvoinnin keskusta. Nimekseen talo on saanut Wintteri.

Kokonaisuuteen kuuluu peruskoulu, lukio, päiväkoti, kansalais- ja musiikkiopistot sekä uimahalli ja sisäliikuntahalli.

Rakentamisen perusteluina on, että korvattavat koulut ja uimahalli ovat elinkaarensa päässä ja palvelut halutaan koota saman katon alle.

Raumalla Karin 75,5 miljoonan euron kampuksen kohdalla perustelut ovat samoja.

Yhteisissä tiloissa on synergiaa eikä vanhoja tiloja kannata enää peruskorjata, saati maksaa kalliita väistötilavuokria.

Toisin kuin autokaupungissa, kanaalikaupungista löytyy vain vähän epäilijöitä. Karin kampuksen rakentaminen etenee ilman soraääniä.

Näin siitä huolimatta, että Rauma velkaantuu kampuksen ja muiden rakennushankkeiden johdosta merkittävästi.

Kampuksella on Raumalla vahva poliittinen tuki.

Vatvomisten ja valitusten sijasta päättäjät ovat hehkuttaneet, kuinka tilat tulevat olemaan aamusta iltaan hyötykäytössä ja että rakentamatta jättäminen vasta kalliiksi tulisikin.

Yksituumaisuus voi olla jatkon kannalta hyvä juttu, varsinkin jos hanke ei etene toivotusti tai esimerkiksi kustannukset karkaavat käsistä.

Siinä tapauksessa vastuunkantajia luulisi päättäjissä riittävän, koska kukaan heistä ei ole hanketta vastustanutkaan.