Raumalla vetovoimaa tapahtumatarjonnassa

Kuva: Esa Urhonen

Säiden kannalta kuluva kesä on lomailun ja matkailun suhteen ollut ihanteellista aikaa. Lämpötilojen takia ei ole ollut syytä turvautua etelänmatkoihin ja aurinkorantoihin. Kotimaassa on hellepäiviä riittänyt enemmän kuin lähes vuosisataan tätä ennen.

Tilastot kertovat matkailun olevan eri muodoissa edelleen hyvässä vedossa, ja taloudellinen noususuhdanne on edesauttanut positiivista kehitystä kautta linjan. Suomi on matkailumaana suositumpi kuin koskaan.

Raumallakin on tarve säilyttää kiinnostavuutensa tutustumiskohteena, ja siinä onnistuminen edellyttää jatkuvasti kohde- ja tapahtumatarjonnan päivittämistä.

Kaupunkimme matkailutoimen eittämätön prioriteetti niin kansallisesti kuin kansainvälisesti on ollut ja tulee varmasti olemaankin maailmanperintöaseman omaava Vanha Rauma.

Ainutlaatuinen, elämää sykkivä alue puutaloineen, putiikkeineen, pihoineen ja nähtävyyksineen on kokonaisuus, jolle ei löydy vertaa mistään muualta. Rannikkokaupunkina Rauma tarjoaa myös toisen elämyselementin, merellisyyden.

Pitsiviikkoa voidaan pitää teemana, joka nosti kaupungin käyntikohteena kiinnostavaksi. Se oli alusta alkaen myös kaupunkilaisten oma viikko, johon sisältyi paljon muutakin kuin pitsikulttuurin vaaliminen.

Vuosien ja vuosikymmenten kuluessa pitsiviikkoon liitettiin yhä uusi teemoja ja erilaisia uusia matkailullisia elämys- ja osallistumistapahtumia. Tänään, 48 vuotta ensimmäisen pitsiviikon jälkeen, Rauman matkailutarjonta on varsin kattava.

Rauman kesää leimaa kultturellisuus ja musiikki. Kauden päätapahtumat avaa Raumanmeren juhannus RMJ, jota seuraa Rauman Pitsiviikko Mustan Pitsin öineen. Festivo-musiikkipäivät carpe diem korostuksineen edeltävät sitten perinteistä Rauma Blues-sessioita, joista edetään Blue Sea Film -festivaaliin.

Nämä kaikki mainitut tapahtumat ovat nousseet valtakunnallisesti huomatuiksi viihtymistilaisuuksiksi, joiden alkamista aina odotetaan ja jotka saavat liikkeelle omat ”fanittajansa”.

Kokonaisuuden kannalta on tietysti tärkeää se, että näiden kohokohtien väliin ja yhteyteen on voitu kehittää tavaton määrä muita ohjelmallisia tapahtumia, käyntikohteita, menovinkkejä ja aktiviteetteja.

Vanha Rauma sinänsä on kohde, josta voi löytää aivan oma-aloitteisella vaeltelulla ja havainnoinneilla rikkaita elämyksiä. Osallistuminen opastettuihin käynteihin tai matkailutoimen palvelujen käyttäminen antaa tietysti lisää mahdollisuuksia Rauma-kokemusten syventämiseen.

Eikä Raumalla kävijän kannata jättää kohdevalintaansa pelkästään kaupungin varaan. Lähiympäristössä on lukuisia paikkoja ja tapahtumia, joiden anti saattaa osoittautua varsin antoisaksi. Erikseen pitää mainita Rauman toinen maailmanperintökohde Sammallahdenmäki.

Viime aikoina myös entistä useammat raumalaispihat on avattu vapaasti tutustuttaviksi ja samassa yhteydessä saattaa hyvällä onnella päästä kurkistamaan, miltä asunnot näyttävät sisältä.

Kesärauma on anniltaan todella monipuolinen.

”Vanha Rauma sinänsä on kohde, josta voi löytää aivan oma-aloitteisella vaeltelulla ja havainnoinneilla rikkaita elämyksiä.”

Kirjoittaja on Länsi-Suomen

entinen päätoimittaja.