Rauman dialyysistä ja Kela-takseista

Lauantain L-S tekstaritalikossa yksi raumalainen dialyysipotilas ehdotti, että Rauman kaupunki ottaisi meidät hoiviinsa.

Asialle emme ilmeisesti mitään voi, koska dialyysiklinikka on Satakunnan sairaanhoitopiirin omistama.

Raumalla tilanne on kuitenkin surkuhupaisa, sillä meidät pakotetaan kaksi kertaa vuodessa viikoksi Poriin dialyysiin ja vain, jotta näkisimme lääkärin.

Tämä on mielestäni ihmeellistä. Näin sairaiden ihmisten päiviä pidennetään ja taksikulutkin Kelalle tulevat vähintäänkin kaksinkertaisiksi. Potilaan päivä pitenee lähes kaksi tuntia.

Suurin osa Rauman dialyysipotilaista on myös diabeetikkoja, joten sokeritasapainokin voi horjua ellei saa aamupalaa tai välipalaa.

Porissa perustellaan, että matka Raumalle on pitkä, jotta lääkäri voisi tulla.

Sama matka on kuitenkin lyhyt potilaan mennä sinne.

Säästösyihin vedoten olen sitä mieltä, että lääkäri voisi 2 kertaa kuukaudessa viettää vaikka puoli päivää Raumalla tavaten kummankin ryhmän.

Lauantaina illalla soitin LSTD:n Kelataksi tilausnumeroon tila- takseni maanantaista lähtien kahden viikon kuljetukset.

Jonotin 13 minuuttia ja kuuntelin nauhaa, joka kertoi kaikkien vastaajien olevan varattuja.

Viimein vastaus tuli, mutta normaalista taksivälityksestä, jossa kerrottiin Kela välittäjän olevan sairas ja tämä keskus hoitaa vain hätätapaukset.

He kehottivat yrittämään sunnuntaina uudelleen kuten teinkin ja sain asiani hoidettua. Aiemmin Satakunnan aluetaksin aikana ei tällaista koskaan tapahtunut.

Kela kilpailutti älyttömästi taksipalvelut ottamatta selvää välitysyhtiöiden kyvystä hoitaa tilaukset ja ajot.

Tällä firmalla tuntuu olevan kalustopula.

Kelan olisi syytä tarkistella kilpailutustulokset uudelleen, sillä nyt kävi niin kuin entiselle miehelle kun halvalla sai.

Kyösti Kuikka

dialyysipotilas Rauman Lapista