Rauman ja Kokemäen välisestä henkilöjunaliikenteestä

Traficomin tilaama ”Alueellisen junaliikenteen jatkoselvitys” on aiheuttanut pientä parran pärinää eri alueilla. Itse selvitys on mielestäni ansiokas ja hyvä siitä näkökulmasta mistä se on tehty. Tarkoituksena on ollut tarkastella yhteismitallisesti 13 eri yhteysväliä lähes koko Suomen kattavasti ja lähijunaliikenne näkökulmalla.

Tosiasia on kuitenkin se, että esimerkiksi tarkastelun alla ollut Rauman ja Kokemäen välinen henkilöjunaliikenne ei olisi, eikä ihan vähään aikaan tulisi olemaan Helsingin metropolialueen mukaista lähijunaliikennettä tiheine vuoroväleineen ja miljoonaluokan matkustajineen.

Henkilöjunaliikenteen tarve suurten kaupunkiseutujen ulkopuolella on enemmän mallia liityntäliikenne kaukojunaliikenteeseen tai hyvä yhteys alueen keskuskaupunkiin, eikä täysin pendelöintiin perustuvaa lähijunaliikennettä.

Todellinen tarve on myös, että aikataulut vastaavat alueen ihmisten liikkumistarpeisiin, eikä välttämättä tasaiseen vuoroväliin, mikä hivelee esteettisesti liikennesuunnittelijan silmää.

Traficomin selvityksessä matkustuspotentiaali on käytännössä haarukoitu 2,5 kilometrin säteellä asemasta ja jokapäiväiseen pendelöintiin perustuen. Itse henkilökohtaisesti matkustan työasiamatkani liityntäliikenteellä/omalla autolla, joko Kokemäen seisakkeelle (suuntana muu Suomi) tai Turun rautatieasemalle (suuntana Helsinki).

Nyt selvityksessä ei ole huomioitu tämän kaltaista työasiamatkustustarvetta tai matkailuun perustuvaa tarvetta lainkaan, jotka mielestäni ovat juuri Rauman ja Kokemäen välisen henkilöjunaliikenteen kivijalat. Jotkut tai monetkin tietysti haluaisivat samasta syystä tulla tänne meille Raumalle.

Rauman ja Kokemäen välisen henkilöjunaliikenteen ”liityntäliikenteen” aloittamisen ja kehittämisen kautta, liikenteestä voisi vuosien saatossa tulla toimivaa Traficomin selvityksen mukaista, lähijunaliikennettä kehittyneine asemanseutuineen, mutta sitä ei voi tietää, jos ei päästä aloittamaan...

Kuitenkin jo nyt suhteellisen pienin panostuksin Rauman ja Kokemäen välinen henkilöjunaliikenne toimisi erinomaisesti liityntäliikenteenä Porin ja Tampereen välisiin juniin ja parantaisivat siten huomattavasti alueemme elinvoimaa.

Risto Peltonen
Liikennepalvelupäällikkö, Turun kaupunki