Rauman Kanalin remppa isosti toteutettuna

Vuosien mittaan on esitetty lukuisia menetelmiä edistämään kanalin hyvinvointia ja näyttävyyttä. Ei ole kukaan vielä täkyihin tarttunut. Ohessa muutamia menneestä ajasta ja myös uudempia vinkkejä päättäjille ja kiinnostuneille.

Liian vähäistä ei kannata tehdä kuin kerran vielä. Sitten pitää lähteä isosti. Muulla konstilla ei ole mahdollisuutta saada riittävää rahoitusta varsinaiseen peruskunnostukseen. Kaikki mitä tehdään pitää heti alusta alkaen taltioida, koska perusparannus tulee olemaan niin erityinen ja laajasti kiinnostava projekti.

Ensimmäinen vaihe on perusteellinen tutkimus koko vesireitistä Lapinjoki- Äyhöjärvi-Raumanjoki-Rauman Ganal-satama-saaristo-avomeri.

Osa tutkimuksesta voidaan toteuttaa raumalaisten (satakuntalaisten) oppilaitosten toimesta ja osa valitun yliopiston toimesta.

Kun kaikki saadaan kohdilleen, niin rahoitushakemus on syytä laittaa liikkelle. Mahdollisia rahoittajia ovat: EU, Suomen valtio, Rauman kaupunki, raumalaiset yrittäjät ja raumalaiset yhteisöt.

Heti toimet: Mikäli koneellista ruoppausta ei saada just nyt aikaiseksi, niin muuta ei jää jäljelle kuin raumalaiset kourat ja kropat talkoisiin. Olisi pitsikarkeloissa turisteille mukavaa seurattavaa.

Valikko peruskorjauksen keinoista, joista voi valita sen, joka toteutetaan, ellei parempaakaan löydy: säännöstelypadot tai -luukut sekä Raumanjoen alkuun että kanalin loppupäähän. Mikäli rahaa löytyy, niin alapään sulku voitaisiin toteuttaa pienimuotoisea venesulkuna.

Akvedukti sopii mainiosti yhteistoiminnallisesti edelliseen. Jos ja kun kanalin (ehkä osa jokiosuuttakin) reunamuurit pitää uusia, niin kustannus akvedukteilla toteutettuna ei juurikaan ylitä muilla tavoilla rakennetun yhtä kestävän reunamuurin kustannuksia.

Kaventamalla kanaalia ainakin leveämmistä kohdista, saadaan virtausnopeus nousemaan vähemmällä vesimäärällä ja sen myötä virtaus pitää pohjan puhtaampana.

Samalla kanalin kummallekin reunalle voidaan asentaa kiskot, joiden varassa on mahdollista ajella tarvittavalla ruoppaus- ja huoltoyksiköllä. Eikä ole mitään estettä pistää kiskoille vihdoinkin se Ganalin ”ravintolalaiva”. Pikkuhiljaa seilataan kiskoilla suviehtoona sillalta sillalle ja nautitaan Raumalaisuudesta (akuilla tietenkin ajellaan).

Kosteikkoakin on ehdotettu. Onnistuu sekin pienimuotoisena. Kaupungin puutarhayksikkö suunnittelemaan ja töihin. Kyllä siitä tulee varmasti hieno nähtävyys. Pieni lintutorni kruunaisi kaiken.

Yksi vielä uupuu: Raumanjoen alkupäähän tehdään jäähdytysyksikkö helleaikojen varalle. Talvella lossataan Äyhöhärvestä jäälohkareita jäähdytysyksikköön muutaman satakuution verran. Hehkukelien vaatiessa lasketaan jokeen jääpalayksikkö jäähdyttämään läpivirtaavaa vettä. Kalat tykkää, mutta mahdollinen pohjakasvillisuus pysyy kurissa.

Saattaa siitä tulla koko kaupungille viileäkeidas kovalla paahteella.

Pohjan rakenteessa pitää huomioida sen virtausominaisuudet kaikissa toteutuksissa ja myös kalojen nousumahdollisuus koko matkalla avomereltä Äyhöjärvelle asti.

Ellei noilla päästä liikkeelle, niin sitten pitää kaupungin hallinnolle ja kaikille virkamiehille tilata Aku Ankka -lehti.

Hannu Valtonen

auktorisoitu saaristolaivuri