Rauman OKL:n strateginen virhe voi maksaa koko seminaarin

Asuin vuodet 2008 - 2012 Raumalla ja tänä aikana kävi selväksi, että Rauman OKL on erottamaton osa Raumaa. Opiskeluaika Raumalla jäi lämpimästi mieleen ja entisenä raumalaisena luin surullisena yliopiston muutosehdotuksesta, että OKLn toiminnot siirrettäisiin Turkuun ja KS-koulutusohjelma mahdollisesti lopetettaisiin kokonaan.

Käsityökasvatuksen tutkinto-ohjelman mahdollinen lakkauttaminen on suuren tason strateginen epäonnistuminen. Rauma oli johtava teknisen työn opettajien kouluttaja 2000-luvun alussa. Ainoa paikka, josta sai teknisen työn aineenopettajan pätevyyden pääaineena. Itse hain Raumalle opiskelemaan juuri tästä syystä. Mutta, vanhoilla meriiteillä ei pärjätä.

Viimeisen 20 vuoden aikana Rauman OKL on itse ajanut yhtenäisen käsityön kautta toistuvasti teknisen työn osaamista alas. Tutkijat ja osa yliopiston henkilökunnan jäsenistä, Aineenopettajajärjestö Teknisten aineiden opettajat - TAO r.y. sekä yksityiset henkilöt ovat herätelleet keskustelua ja useasti varoittaneet teknisen työn alasajon seurauksista. Keskustelua ei ole haluttu käydä, eikä suuntaa muuttaa.

Viime vuosina Raumalta on siirtynyt Helsingin yliopiston palvelukseen useampi teknisen työn taustainen tohtori. Helsingin, Itä-Suomen ja Oulun yliopistot ovat haastaneet Rauman aseman käsityön aineenopettajan koulutuksen lippulaivana. Nykyään Rauma on vain yksi monen osaajan joukossa, eikä erotu kilpailijoistaan millään osa-alueella.

Näiden 20 vuoden aikana tehdyillä ratkaisuilla on menetetty se ainoa strateginen kilpailuetu, joka selkeästi erotti Rauman ja Turun OKLn.

Teknisen työn taidot ovat Suomen osaamisen kannalta kriittisiä. Tekniikan ja materiaalin ymmärrys, teknologinen lukutaito sekä soveltava osaaminen eivät ole turhia menneisyyden taitoja, vaan taitoja joilla modernissa maailmassa pärjätään.

Toivottavasti näistä taidoista pidetään perusopetuksessa huolta ja seuraavassa tuntijaossa ehdotetaan oman oppiaineen asemaa tekniselle työlle ja teknologialle (TTT). Näin nostetaan oppilaiden osaamista ja huolehditaan siitä, että joka ikäluokasta, niin tytöt kuin pojat, saavat oivalluksia ja onnistumisia käytännön tekniikan opiskelusta.

Se, valmistuuko Raumalta näitä teknisen työn ja teknologian aineenopettajia, jää nähtäväksi. Toivottavasti näin on!

Joonas Ryynänen

ROKL opiskelija 2008-2012, eduskuntavaaliehdokas (sd.)

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Uutinen lakkautusuhasta sai Rauman OKL:n opiskelijat shokkiin ja kyyneliin kesken pikkujouluristeilyn: "Kukaan ei tiedä, mitä tulee tapahtumaan"

Vain tilaajille Kaupunginjohtaja Poikela: "Merkittävästä tuesta yliopistolle puhutaan"

Vain tilaajille Shokki Seminaarinmäellä: LS:n näkemässä esityksessä Rauman OKL on säästökohteiden listalla ensimmäisenä – "Nyt ollaan kovan paikan edessä"