Rauman sairaalan uusi tuleminen

Kuva: Juha Sinisalo

Maanantaina moni satakuntalainen kunta ja kylä sai päälleen kylmän suihkun. Satakunnan hyvinvointialue julkaisi pitkään odotetun palveluverkkoselvityksen loppuraportin.

Loppuraportissa todetaan, että hyvinvointialueen 27 toiminnassa olevasta sosiaali- ja terveyskeskuksesta elossa olisi vuonna 2030 enää vain kuusi.

Eurajoen terveyskeskuksen toiminta siirtynee Raumalle vuonna 2027. Lisäksi maakunnan vuodeosastot keskitetään Raumalle ja Poriin.

Rauma menestyi tässä uusjaossa hyvin. Toki raumalaisetkin joutuvat luopumaan muun muassa Lapin terveysasemasta ja Pyynpään hammashoitolasta.

Isossa kuvassa Rauma on tässä ruletissa kuitenkin saajan puolella. Raumalaiset ovat vihdoin saamassa uuden sairaalarakennuksen. Hanke pitää sisällään kiinteistön peruskorjausta, mutta myös uudisrakennuksen. Arviolta 37 miljoonan euron hanke toteutuisi näillä näkymin vuosina 2025–2026.

Tähän voi vain todeta, että jo on aikakin. Sairaalanmäen kiinteistöjen eli sairaalan ja terveyskeskuksen tilat ovat herättäneet keskustelua jo vuosikaudet. Talon sisältä on kiirinyt puheita niin epäkäytännöllisistä tiloista, sisäilmaongelmista kuin vuotavista ikkunoista, joita on tilkitty vaipoilla.

Rauman sairaalan suunnittelua ei onneksi tarvitse aloittaa alusta, vaan sekä Rauman kaupunki että Satasairaala ovat tehneet aikoinaan varsin kattavat selvitykset, joiden perusteella hanketta on viety eteenpäin.

Sairaalanmäeltä on viime vuosina saatu uutisoida lähes pelkästään palvelujen alasajoista. Nyt näyttäisi siltä, että Rauman sairaalan uusi aika on koittamassa.

Se ei todennäköisesti tuo tullessaan uusien palvelujen ryntäystä, mutta se kokoaa kaikki kaupungissa olevat sosiaali- ja terveyspalvelut saman katon alle.

Rauman kolme sote-pistettä palvelevat jo nyt Satakunnan suurinta väestöpohjaa.

Rauman perusterveydenhuoltoon kaivataan kipeästi lisää lääkäreitä. Länsi-Suomi kertoi syyskuussa (LS 28.9.), että lokakuussa lääkärivaje on noin kolmannes.

Entistä ehompi sairaalarakennus on varmasti myös iso vetovoimatekijä, kun sote-keskukseen haetaan lääkäreitä ja hoitohenkilöstöä.