Rauman seurakunnan kiekkoherrat

Kuva: Pekka Lehmuskallio

Olen pitkällä toimittajan urallani tehnyt monta kertaa saman kirjoitusvirheen.

Kun pitäisi naputella ”kirkkoherra”, onkin näytölle ilmestynyt ”kiekkoherra”. Onpa virheellinen muoto kerran tainnut livahtaa lehden sivuille saakka.

Moisen virheen selitys löytyy tietysti näppäimistöltä. Siinä ne ovat vierekkäin, ärrä ja ee.

Tai kenties kyse on freudilaisesta lipsahduksesta?

Raumalla, Lukon kaupungissa, kirkkoherra on tosin toisinaan ollut myös kiekkoherra.

Ainakin Oiva Tuominen oli, mitä suurimmassa määrin.

Kun Raumalle rakennettiin talkoilla Suomen kolmas tekojää, kiersi Tuominen fillarillaan koputtelemassa raumalaisten oville. Muutamassa päivässä pastori, tuleva kirkkoherra, keräsi kymmeniä yksityishenkilöitä jääkoneiston lainan takaajiksi.

Kun Raumalaiskiekkoilun Tuki perustettiin 50 vuotta sitten, perustamiskirjan allekirjoittivat kaupunginjohtaja Oksanen, opettaja Lappalainen ja kirkkoherra Tuominen, joka valittiin myös varapuheenjohtajaksi.

Lukon rahasammon, RTK-Palvelun, syntysanat lausuttiin kirkkoherra Tuomisen olohuoneessa keväällä 1972. Tuominen osallistui myös yrityksen perustamisen käytännön järjestelyihin.

Aikalaiset muistelevat, että pelipäivinä ”Oikan” rippikouluilla oli tapana päättyä hieman etuajassa, jotta kirkkoherra ehti Äijänsuon katsomoon ennen matsin alkamista.

Niinkin kerrotaan, että kun Tuominen joskus harvoin joutui jäämään töihin kirkkoon peli-iltana, häntä pidettiin ajan tasalla Lukon pelitilanteesta. Tulospalvelussa hyödynnettiin virsitaulua ja sen numeroita.

Tuominen kirjoitteli Länsi-Suomen yleisönosastoon nimimerkillä ”Ikuinen Optimisti”. Tekstit käsittelivät useimmiten Lukkoa.

Kirkkoherran ja kansanedustajan Raimo Vuoriston oma urheilulaji oli sama kuin hänen puoluetoverillaan, maan presidentiksi yltäneellä Mauno Koivistolla. Siis lentopallo.

Vuoriston näki usein liigamatseissa Äijänsuolla. Seurakuntalaisensa tuntien hän pyrki olemaan ajan tasalla siitä miten Lukolla menee. Pyrkii vielä tänäänkin.

Vuoristo lahjoitti Lukon junioreille hengenluoja-kiertopalkinnon. Vuoristo muistelee, että ensimmäisenä sen sai nykyinen liigatähti Ilkka Heikkinen ja viime keväänä parhaillaan olympialaisissa Suomea edustava Eveliina Suonpää.

Kiekkoherran titteli sopii ilman muuta myös Seppo Sattilaiselle. Rauman ex-kirkkoherran saattaa tavata Äijänsuolta jo ennen aamuseitsemää. Kaupunginvaltuutettu Sattilainen hyppää silloin kaukaloon viilettämään kiekon perässä.

Miehen omien sanojen mukaan jäänhoitokone vaikuttaa joskus nopeammalta ja ketterämmältä kuin kuusikymppiset pelimiehet, mutta hauskaa kuulemma on.

Jääkiekko on kirkon miehille, ja nykyisin toki myös naisille, yksi hyvä tapa jalkautua kansan pariin.

Kuulemaan mikä puhututtaa ja samalla osallistua luontevasti keskusteluun.

Tällaisen toiminnan merkitys vain korostuu, kun vapaaehtoistyön rooli ja osuus kasvaa seurakunnissa.

”Lukon rahasammon, RTK-Palvelun, syntysanat lausuttiin kirkkoherra Tuomisen olohuoneessa.”

 
 
 

Kirjoittaja on Marva Median päätoimittaja