Rauman sote-johtaja: Voimavaroja ja jaksamista tarvitaan

Aluehallintovirasto määräsi 13.10. pakolliset terveystarkastukset Rauman telakalle. Raumalla on toimenpiteisiin lähdetty etupainotteisesti. Mittavia testauksia on jo tehty ja työ telakan kanssa jatkuu edelleen. AVI:n päätös tarkoittaa ennen kaikkea tulevien tartuntojen estämistä aiempia tiukemmin toimin.

Toivotaan, että koronapassi saadaan pian valmiiksi, se auttaisi tässä ja monessa muussakin kohteessa.

Elämän normalisoitumiseksi voi meistä jokainen tehdä oman osuutensa. Rokotuksiin tulee hakeutua ja jaksaa noudattaa varotoimia. Nuoremmatkin voivat joutua sairaalahoitoon ja saada Long covidin eli pitkän koronan pitkittyneet ja ikävät oireet.

Julkisuudessa puhutaan paljon sairaalahoidon kuormituksesta. Vaikutukset ovat kuitenkin paljon laajemmat. Mittavat testaukset, jäljitykset, pandemiapoli ja pandemiapuhelin vaativat miehitystä. Samaan aikaan viedään läpi ennennäkemättömän laajaa rokotusohjelmaa.

Kaiken tämän mahdollistamiseksi pyöritetään jatkuvaa lisähenkilöstön rekrytointia, tehdään henkilöstösiirtoja tehtävistä toisiin ja jatkuvaa lisä- ja ylityötä.

Koronan vaikutukset näkyvät koko sote-sektorilla, esimerkiksi ikääntyneiden palveluissa, sosiaali- ja perhepalveluissa sekä suun terveydenhuollossa. Koronan hoitamiseen tarvitaan lääkäreiden, hoitajien ja jäljittäjien lisäksi myös hallintoa kuten esimiehiä, suunnittelijoita, johtajia ja tiedottajia. Koko korona-paletin pitää toimia, ja samanaikaisesti pitää huolehtia lakisääteisten palvelujen toimivuudesta.

Tämän kaiken rinnalla suunnitellaan yhtä Suomen suurimmista hallintouudistuksista, sote-uudistusta, joka jo sinällään on kova ponnistus. Ei ihme, että tapahtuu uupumisia.

Voimavaroja ja jaksamista tarvitaan eikä uupumisiin olisi varaa. Kiitos ja myötätunto auttaa jaksamaan ja siksi annankin tässä julkisesti omat kiitokseni koko Rauman sote-henkilöstölle, kaikille esimiehille, kaupungin viestinnälle, Satasairaalan infektioyksikölle, AVI:lle, THL:lle, sotevalle ja medialle!

Satu Helin

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja, Rauman kaupunki