Rauman vanha uimahalli on toimiva, jatkoaika ei haittaisi

Kirjoittajan mielestä olemme saaneet nauttia hienosta ja harvinaisen upeasti sijaitsevasta uimahallista.

Viime päivinä on kuultu kyseenalaistavia kommentteja uuden uimahallin rakentamisen mielekkyydestä kaupunkimme tiukassa taloudellisessa tilanteessa - "Aivan järjetön satsata kymmeniä miljoonia uuteen uimahalliin tässä tilanteessa... Kyllä vanha uimahalli vielä palvelee... Meillä olisi tähdellisempiäkin käyttökohteita rahoille".

Mikäli taloussyistäkin todella olisi perusteita ja paineita viivyttää uuden hallin rakentamista, niin surua ei suunnitelmassa perääntymisestä tarvitsisi kantaa. Se ei ainakaan kunto- ja virkistysuimarin, kuin uimaan vasta opettelevankaan näkökulmasta katsoen olisi pieninkään vahinko. Valtaosalle käyttäjistä hieno vanha halli toimintoineen on yhä viihtyisä ja hyvä.

Karin kenttä ja kampus valikoitui uuden uimahallin tulevaksi sijaintipaikaksi myönnytyksiä tehden. Useasta ehdokkaasta tavallaan suosiolla valittiin satakuntalaiseen mittapuuhunkin nähden avoimen vaatimaton kompromissiratkaisu. Karin alue ei vain taivu viihtyisän liikuntaympäristön luomiseen ja sijainti kampuksen osana verottaa vaikutelmaa itsessään.

Uimahalli on kallis osa kampuksesta. Sen makoisiksi ajatellut synergiat kuitenkin hukkuvat levottoman ja maisemiltaan ankean alueen vaatimattomaan fiilikseen ja arkkitehtuurista ei oikein voi puhuakaan. Ehkä vain tyynesti hyväksymme sen. Uinnin ystävänä kuitenkin oman kotikaupungin hallista toivoisi paitsi viihtyisää, niin jopa edustavaa.

Uudelle hallille olisi tarjolla kaksikin Karin kenttää ylivertaisesti hienompaa sijoitusympäristöä - paikka jossa vanha halli nytkin sijaitsee, sekä tätä vieläkin upeampi Kettukallio mäntymetsineen, pururatoineen ja komeine kallioelementteineen. Rakennusmaasta hienoillakin paikoilla ei siis olisi pulaa ja hyvää jäisi odottamaan mielellään.

Kampuksesta on nähty vain yksi luonnos. Siinä sikin sokin sijoitellut kuutiot muodostavat laatikkokylän. Vaikka luonnoksen lego-palikkamainen ilme ehkä näyttää leikkisänkin helpolta, niin kuutiomuotoa alleviivatessaan se toisaalta luo tylyn ja ankaran vaikutelman. Muodoille ei ole tilaa. Sijoittamalla uimahalli toisaalle saisi kampuksenkin suunnitelma ehkä happea ja tilaa hengittää?

Karin kampuksen ollessa luonnosasteella on ajatuksemme vanhan käytöstä poistuvan uimahallirakennuksen kohtalosta sen sijaan kummallisen valmis ja selvä - se tulee purkaa! Uotilan kansakoulun surkeassa tapauksessa purkumokailuiden kiintiömme ylittyi jo pahasti. Kyllä maamme vetovoimaisimpiin rankatulta kaupungilta nyt odotettaisiin hieman enemmän luovuutta ja mielikuvitusta.

Esa Luukko