Raumanmeren puhdistaminen alkaa maalta

John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeiden johtaja Marjukka Porvari kirjoittaa Länsi-Suomen kolumnissaan Selkämeren ”sinilevähirviöstä”. Se on kesytettävissä vähentämällä levää ruokkivaa fosforikuormitusta meressä.

Raumanmeren ihmisperäisestä fosforikuormasta 80 prosenttia tulee maataloudesta.

Yksi iso syy meren kuormitukseen on alueelle keskittynyt eläintuotanto. Lantaa levitetään pelloille enemmän kuin maa kestävästi vetäisi.

Ainakin yksi ensiapukeino on tiedossa. Peltojen kipsikäsittelyllä fosforivalumat voitaisiin puolittaa.

Paljon auttaisi, jos tämän lisäksi Lounais-Suomen lantaylijäämää voitaisiin hyödyntää sisämaassa – vaikka se jonkin verran maksaakin.

Porvari ei syyllistä yksittäisiä maataloustuottajia. He toimivat lakien ja tukien viidakossa sekä kovassa taloudellisessa paineessa.

Maatalous- ja ympäristötukia pitää ohjata tähän tärkeään toimintaan. Heti tai viimeistään huomenna.

Ilmastotyö pitää ottaa vakavasti, jos suomalainen ruuantuotanto haluaa pärjätä tulevaisuudessa. Niin sanoi Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila Helsingin Sanomien haastattelussa.

Poikkeuksellisen kuuma ja kuiva heinäkuu muistutti, että ilmastonmuutos on vakava uhka maataloudelle Suomessa.

Ilmastohuolen kasvaessa tuotteiden hiilijalanjälki kiinnostaa yhä useampaa kuluttajaa. Osa asiakkaista on tulevaisuudessa valmis maksamaan kestävästä kehityksestä jopa lisähintaa.

MTK on laatinut oman ilmastotiekarttansa. Sen mukaan päästöjä voidaan leikata valtavan paljon – joskin maali on asetettu kovin kauas, vuoteen 2050.

Keinoina mainitaan esimerkiksi turvemaiden ennallistaminen, viljelytehokkuuden lisääminen ja uusien teknologioiden käyttöönotto.

Tarvitaan resursseja, joita ei voi suoraan ottaa yksittäisten maatalousyrittäjien kukkarosta, totesi Marttila.

Siihen on helppo yhtyä. Yhdessä olemme ongelman aiheuttaneet, yhdessä se pitää myös hoitaa.