Realistiset tavoitteet tuovat voiton

Syksy saa kuntosalit, uimahallit ja muut liikuntapaikat pullistelemaan intoa täynnä olevista ihmisistä. Joku haluaa saada lisäenergiaa talven varalle, toinen taas toivoo 10 ylimääräisen kilon katoavan vyötäröltä ja kolmas hyppii mukana, kun kaveri raahasi puoliväkisin mukaan.

Muutaman kuukauden liikuntapyrähdykset eivät vielä riitä. Maailmanlaajuinen tutkimus kertoo, että jopa 1,4 miljardia aikuista on vaarassa sairastua muun muassa sydäntauteihin ja diabetekseen liian vähäisen liikunnan takia.

Suomalaiset saavat liikuntakärpäsen pukkauksen keskimäärin kahdesti vuodessa. Syksyn lisäksi tammikuu on aktivoitumisen aikaa. Liikunnan aloittamisen motiivit vaihtelevat.

Realismi on kuitenkin osoittanut, että elämäntapamuutoksen epäonnistumisen taustalta löytyy yleensä kolme syytä: motivaatio, kiireinen arki ja liian iso tavoite

Tietoa ruoan, liikunnan ja unen vaikutuksista terveyteen ja hyvinvointiin on olemassa runsaasti. Kenellekään ei tule yllätyksenä tieto siitä, että laihtuminen onnistuu, kun syö vähemmän kuin kuluttaa. Miksi omaa hyvinvointia tukevien valintojen tekeminen on monelle kuitenkin äärettömän vaikeaa?

Asiantuntijoiden mukaan jokaisen tulisi heittää romukoppaan ajatus oikotiestä onneen. Jos motivaationa on pelkästään halu näyttää hyvältä jonkun toisen silmissä, se ei vielä kanna pitkälle.

Kun sisäinen motivaatio on vahva, silloin tyytyväisyys syntyy itse tekemisestä, ei niinkään odotetusta lopputuloksesta.

Kiireinen arki ei välttämättä kestä rankkaa kuntoiluprojektia. Jos stressitaso on korkealla ja arki täynnä, tapojen muuttaminen on huomattavasti vaikeampaa.

Tärkeää olisi kuulostella, mitä aidosti tarvitsee. Ylikuormittuneena uusia tapoja ei jaksa pitkään ylläpitää, vaan vanhoihin tottumuksiin palaa nopeasti.

Yleinen virhe on laatia liian kunnianhimoisia suunnitelmia ja koettaa muuttaa kaikki kerralla. Projekti kannattaa pilkkoa pieniin osatavoitteisiin.

Muutos ei koskaan tapahdu suoraviivaisesti vaan se vaatii aikaa ja myötätuntoa itseään kohtaan. Myös asiaankuuluvia epäonnistumisia tulee sietää.