Remppa vai muutto?

Satakunta muodostaa yhden Suomen 21 hyvinvointialueesta. Satakunnan kuntien sosiaali- ja terveystoimen, sote-kuntayhtymien, pelastustoimen ja sairaanhoitopiirin palvelut siirtyvät hyvinvointialueen vastuulle vuoden 2023 alussa.

Aluevaaleissa tammikuussa valitaan 69 aluevaltuutettua päättämään siitä, miten ja mistä me satakuntalaiset saamme jatkossa sosiaali- ja terveyspalveluita sekä pelastustoimen palveluita alueellamme.

Muutos tulee olemaan historiallisen suuri. Muutos koskettaa tavallista kaupunkilaista, mutta myös kunnista Satakunnan hyvinvointialueelle siirtyvää 10 000 sote-työntekijää ja noin 300 pelastustyöntekijää. Vielä ei tarkalleen tiedetä, missä näiden henkilöiden työpisteet sijaitsevat vuodesta 2023 alkaen.

Yhtä suuren usvapilven alla on se, miten terveyspalvelut jakautuvat fyysisesti hyvinvointialueen kartalla.

Rauma lienee tuudittautunut siihen uskoon, että hyvinvointialueen toiseksi suurimpana kaupunkina palvelut pysyvät täällä melko kattavasti.

Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään uskon asiasta. Todellisuudessa meidän ja muidenkin sote-keskusten tulevaisuudesta päättää aluevaltuusto.

Vuonna 2013 käynnistyneen Medi-Rauma-hankkeen piti luoda valtakuntaan Rauman oma malli, jota muut kunnat lähtisivät kopioimaan. Toisin kuitenkin kävi. Pikkuhiljaa Medi-Rauma mureni muruiksi ja Raumallakin käynnistyi valtakunnallinen sote-huuma.

Päättäjät eivät halunneet turhaan sijoittaa euroja omaan sairaalaan. Sote-toimialan budjetit investointirahoineen lähtivät laskuun. Yksinkertaisista instrumenteistakin tuntui olevan pula.

Vuosien saatossa sairaalanmäen rakennukset ovat kurjistuneet. Pientä pintaremonttia on ollut pakko tehdä silloin tällöin, mutta suuremmat peruskorjaustarpeet on ohitettu. Kaikessa huokuu odottava tunnelma.

Pitänee edelleen toivoa, että uusi hyvinvointialue ja sen valtuusto haluaa järjestää palveluja tulevaisuudessakin Raumalla, vaikka kiinteistöt eivät kaikilta osin tiptop-kunnossa olekaan.

Ei ole poissuljettu vaihtoehto, että aluevaltuusto havahtuu palveluverkostoa laatiessaan tietoon, että Raumalta onkin yhtä pitkä matka Euraan, kun sieltä on tänne.