Reseptilääkkeiden hinnat laskussa

Kuva: Juha Sinisalo

Suomalaiset maksoivat reseptilääkkeistään viime vuoden lopussa lähes 13 prosenttia vähemmän kuin vuosikymmen sitten. Itsehoitolääkkeiden hinnat pysyivät lähes ennallaan, näin ilmeni Tilastokeskuksen tuoreista tilastoista.

Kuluttajahinnat nousivat tammikuusta 2013 joulukuuhun 2022 liki 20 prosenttia. Elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat kallistuivat samassa ajassa yli 21 prosenttia ja taksikyydit huimat 40 prosenttia. Taksikyytien hinnat lähtivät jyrkkään nousuun vuonna 2018 voimaan tulleen taksiuudistuksen jälkeen.

Reseptilääkkeiden kuluttajahinnat ovat sen sijaan olleet laskussa jo vuodesta 2003, jolloin lääkevaihto apteekeissa otettiin käyttöön. Laskusuunta sai lisävauhtia vuonna 2009, jolloin lääkevaihtoa täydennettiin viitehintajärjestelmällä.

Moni apteekissa asioiva ihmettelee alkuvuoden kalliimpia hintoja. Reseptilääkkeissä alkuvuonna näkyvä nousu johtuu alkuomavastuista ja loppuvuoden lasku puolestaan vuosiomavastuiden täyttymisestä.

Kela maksaa lääkekorvauksia vasta sen jälkeen, kun asiakas on ensin itse maksanut 50 euroa korvattavista reseptilääkkeistään kalenterivuoden alusta lukien. Tämä unohtuu helposti monelta.

Kun lääkekatto eli vuosiomavastuu (592,16 euroa) tulee täyteen, asiakas maksaa jokaisesta korvattavasta valmisteesta vain 2,50 euron omavastuun.

Lääkekustannuksia ja Kelan lääkekorvausmenoja kasvattavat uudet ja kalliit lääkkeet. Näistä merkittävä osa on biologisia lääkkeitä, joille on saatavilla hinnaltaan edullisempi kaltaislääke eli biosimilaari.

Biosimilaarien käytön lisäämisellä lääkekuluissa voitaisiin säästää kymmeniä miljoonia euroja vuodessa. Eduskunta käsittelee parhaillaan lakiuudistusta, jolla biologiset lääkkeet saataisiin lääkevaihdon piiriin.

Reseptilääkkeiden hinnat ovat kaikissa apteekeissa ja suomalaisissa verkkoapteekeissa samat. Reseptilääkkeissä tukkuhinnan eli apteekin ostohinnan päättää lääkeyritys, ja se on siten kaikille sama.

Alennusmyyntejäkään ei apteekeissa juuri näy. Syy löytyy siitä, että tavanomaisissa itsehoitolääkkeissä apteekki voi antaa alennusta lääketaksan mukaisesta enimmäishinnasta vain tinkimällä omasta katteestaan.