RMC:lle kolmaskin tilaus joululahjaksi?

Tällaista laivaa Kvarken Link on tilaamassa.

Rauma Marine Constructions saa parhaassa tapauksessa miljardin euron kaupat tilauskirjaansa lähiaikoina.

Puolustusvoimien 600 miljoonan euron tilauksesta RMC:llä on aiesopimus. Laivue 2020 eli neljä taistelulaivaa rakennetaan Rauman telakalla. Rakentamissopimus allekirjoitettaneen vuodenvaihteen jälkeen.

Aiesopimus RMC:llä on myös Tallinkin kanssa. Varsinainen kauppa 250 miljoonaa euroa maksavasta matkustaja-autolautasta tehtäneen lähiaikoina.

Loppusuoralla RMC on Kvarken Linkin tarjouskisassa. Merenkurkkuun, Vaasan ja Uumajan väliseen liikenteeseen, tilataan uusi autolautta.

Ostopäätöksensä yhtiö aikoo tehdä joulukuussa. 115 miljoonan euron tilaus olisi mitä parhain joululahja RMC:lle.

Työt lähtisivät liikkeelle varsin nopeasti, sillä lautan tulisi valmistua vapuksi 2021.

Merenkurkun laivaan laitetaan paljon verorahoja.

Suomen hallitus on luvannut kymmenien miljoonien eurojen tuen. Vaasan ja Uumajan kaupungit ovat laittamassa kumpikin 25 miljoonaa euroa. Ruotsin valtio sen sijaan ei ole lähdössä mukaan merkittävällä summalla.

Kun yhteiskunnan euroja ja kruunuja käytetään näin runsaasti, monet toivovat tilauksen jäävän kotimaahan.

Varmaa se ei missään nimessä ole. Kvarken Linkin mukaan viimeiselle kierrokselle selvisi kolme eurooppalaista ja yksi aasialainen telakka.

Kvarken Linkin kauppa nostaisi RMC:n tilauskirjan 965 miljoonaan euroon. RMC hakee kaiken aikaa aktiivisesti uusien laivojen lomaan muita projekteja, joten miljardin euron raja voi hyvinkin mennä rikki.

Raumalla tehdään parhaillaan lohkoja Meyerin Turun telakalla rakennettavaan risteilijään. Työt ovat sujuneet ilmeisen hyvin, joten jatkoa seurannee.

Viime vuonna Rauman telakalla tehtiin Almacon vetämässä projektissa kansirakennelma Kanadaan. Admares puolestaan rakensi Raumalla muun muassa kelluvia huviloita, joihin RMC teki terästyöt.

”Ostopäätöksensä 115 miljoonan euron laivasta Kvarken Link tekee joulukuussa.”