RMC odottaa yhä sotalaivakauppaa

Pääministeri Antti Rinne tapasi perjantaina Raumalla kaupungin ja Rauma Marine Constructionsin edustajia telakalla.

Laivanrakennus, ja meriteollisuus yleisemmin, on tärkeä työllistäjä Suomessa. Sen pitääkin kiinnostaa pääministeriä.

Valtiovallan kannalta erityisen kiinnostava Rauman telakka on siksi, että RMC:llä on aiesopimus neljän uuden Pohjanmaa-luokan sotalaivan rakentamisesta. Se on noin 600 miljoonan euron jättidiili.

Varsinainen sopimus olisi pitänyt allekirjoittaa jo aikoja sitten.

Neuvottelut kuitenkin jatkuvat – eikä viivästymisen syy suinkaan ole esimerkiksi vanhan hallituksen kaatuminen ja uuden hallituksen muodostamiseen kulunut aika.

Puolustusministeriön strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen kertoi kesäkuun lopulla, että hankintapäätökset ovat valitettavasti viivästyneet ”alkusyksyyn”. Neuvotteluiden loppuvaiheessa on kyse ”muutamista sopimusehdoista ja periaatteista, jotka ovat kokonaisuuden kannalta tärkeitä yksityiskohtia”.

Asian pihvi on Purasen mukaan se, että puolustushallinnon on tilaajana varmistuttava, että eduskunnan myöntämä rahoitus riittää ja Merivoimat saa vaatimukset täyttävät alukset.

Erityisesti tilaajaa on mietityttänyt RMC:n pieni oma pääoma suhteessa tilauksen arvoon. Puranen on myös toistellut, ettei valtion raha saa valua RMC:n muihin projekteihin.

Tiettävästi RMC on neuvottelunsa käynyt ja selvityksensä antanut. Nyt odotetaan valtion päätöksiä. Tähän viittaa myös pääministeri Rinteen lausunto Raumalla perjantaina (LS 10.8.).

RMC:n tarina on hieno, mutta tie on ollut myös kivinen. Kolmen viime tilikauden tulos näyttää tylyltä: liiketoiminnan tappiota on yhteensä yli 20 miljoonaa euroa.

Summa koostuu enimmäkseen toiminnan ylösajosta ja rekrytoinneista tilauskannan kasvaessa, mutta tappiota kertyi myös ensimmäisen uudislaivan, tanskalaisen autolautan, rakentamisesta.

”RMC:n tarina on hieno, mutta tie on ollut myös kivinen.”