RMC saa odottaa joululahjaansa

Rauma Marine Constructions saa parhaassa tapauksessa liki miljardin euron kaupat tilauskirjaansa lähiaikoina, kirjoitettiin tällä palstalla viime kuussa (LS 13.11.).

Puolustusvoimien 600 miljoonan euron tilauksesta RMC:llä on aiesopimus. Rakentamissopimus neljästä taistelulaivasta allekirjoitettaneen alkuvuodesta.

Aiesopimus RMC:llä on myös Tallinkin kanssa. Matkustaja-autolautan varsinaista sopimusta, arvoltaan 250 miljoonaa euroa, hierotaan parhaillaan.

Marraskuun pääkirjoituksessa todettiin, että Merenkurkun uuden autolautan tilaus olisi mitä parhain joululahja RMC:lle. Laivan hinnaksi on mainittu 115 miljoonaa euroa.

Kvarken Linkin tarjouskisa on edennyt viime metreille. Tiettävästi tilauksesta kilpailee enää kaksi telakkayhtiötä.

Toinen on RMC ja toisesta puhutaan ”suurena eurooppalaisena”. Neljän viimeisen joukossa ollut ”aasialainen telakka” putosi pois edellisellä kierroksella.

Ostopäätöksensä Kvarken Link aikoi tehdä joulukuussa, mutta viime viikolla kerrottiin ratkaisun siirtyvän tammikuulle.

Valinnan kanssa alkaa olla kiire, sillä uuden laivan pitäisi valmistua vapuksi 2021. Se tulee Vaasan ja Uumajan reitille.

Aikataulu on niin kireä, että Merenkurkun lautan rakentaminen alkaisi Raumalla ensimmäisenä edellä mainituista kolmesta isosta projektista.

Raumalla on rakennettu paljon matkustaja-autolauttoja, ja yleensä aikatauluissa pysyen.

Merenkurkun laivaan käytetään kymmeniä miljoonia euroja veronmaksajien rahaa.

Sekä suomalaisten euroja että ruotsalaisten kruunuja.

Se lisää painetta saada tilaus jäämään kotimaiselle telakalle, siis Raumalle.

Toisaalta kyse on julkisesta hankinnasta, johon rahoitusta tulee myös Euroopan investointipankilta. Siksi valinta pitää perustella hyvin.

”Merenkurkun lautan rakentaminen alkaisi Raumalla ennen kahta muuta isoa projektia.”