Rokottamattomuus edelleen harvinaista

Kuva: Minna Paananen

Lasten rokotusohjelmaan kuuluvien rokotteiden rokotuskattavuus on Suomessa edelleen hyvä. Lisäksi lasten rokottamattomuus on hyvin harvinaista.

Vuonna 2019 syntyneistä lapsista 97 prosenttia on saanut kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, hinkuyskältä, poliolta ja Hib-taudeilta suojaavan viitosrokotuksen.

Myös kansalliseen rokotusohjelmaan tulleet uudet rokotukset on otettu hyvin vastaan. Noin 96 prosenttia 2019 syntyneistä lapsista on saanut myös pneumokokkirokotteen. Lisäksi vesirokkorokotteen suosio on lisääntynyt joka vuosi sen jälkeen, kun rokote tuli osaksi rokotusohjelmaa vuonna 2017. Vuonna 2019 syntyneistä lapsista noin 86 prosenttia on saanut vesirokkorokotteen.

Suomessa kaikilla lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus saada rokotus kaikkiaan 13:a eri tautia, niiden jälkitauteja ja pitkäaikaisia haittoja vastaan. Jokainen rokotus annetaan sellaisessa iässä, että lapsi saa parhaan mahdollisen suojan juuri oikeaan aikaan.

Rokotukset ovatkin yksi kaikkein tärkeimmistä, tehokkaimmista ja tutkituimmista asioista, joilla lapsen terveyttä voi edistää ja suojella.

Rokottamattomuus on Suomessa onneksi hyvin harvinaista. Lapsi katsotaan rokottamattomaksi, jos hän ei ole saanut yhtään rotavirus-, pneumokokki-, MPR- ja viitos- tai nelosrokotetta.

Rokottamattomien lasten osuudet ovat pysyneet samalla tasolla jo useita vuosia. Vain noin prosentti lapsista ei ole saanut kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvia perusrokotuksia lainkaan kolmeen ikävuoteen mennessä.

Kansallisella rokotusohjelmalla on yksilön suojan lisäksi suuri yhteiskunnallinen merkitys. Rokotusohjelman ansiosta infektiotaudeista johtuva terveyspalveluiden käyttö on vähentynyt merkittävästi, jolloin voimavaroja jää enemmän muiden sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.

Rokotusohjelmalla voidaan myös lisätä terveyttä kohtuullisin kustannuksin.

Joillain rokotteilla terveyttä voidaan lisätä jopa ilmaiseksi, sillä rokottaminen niillä on paljon halvempaa kuin kyseisistä taudeista aiheutuneet terveydenhuollon kustannukset.