Rokotteita on mutta rokottajia puuttuu

Apteekkariliitto esitti perjantaina, että valtioneuvosto ryhtyisi toimenpiteisiin apteekkirokotusten hyödyntämiseksi.

Omikronvariantin ryöpsähdys ja sitä kautta pahentuneen koronatilanteen vuoksi Suomessa on jälleen käynnistynyt keskustelu koronarokotusten vauhdittamisesta lisäämällä rokotuskapasiteettia.

Suomi saisi jopa 3 000 uutta käsiparia antamaan kolmansia koronarokotuksia, mikäli apteekkien farmaseutit ja lähihoitajat hyväksyttäisiin mukaan rokotustalkoisiin, totesi perjantaina myös Yle.

Lähes sata apteekkia voisi aloittaa rokotustoiminnan heti, sillä niissä työskentelee jo rokotusoikeuden omaavia terveydenhuollon ammattilaisia.

Juuri tehdyn apteekkikyselyn mukaan jopa 440 apteekkia voisi avata koronarokotuspisteen jo alkuvuoden aikana, mikäli näiden apteekkien farmaseuteille ja proviisoreille annettaisiin tarvittava rokotuskoulutus.

Ei sovi unohtaa sitäkään, että monessa apteekissa toimii terveyspiste, jossa työskentelee sairaanhoitaja. Lisäksi suurin osa terveyspisteitä tekee jo nyt yhteistyötä julkisen terveydenhuollon kanssa.

Useat EU-maat hyödyntävät apteekkeja koronarokotuksissa, viimeisimpänä Norja ja Tanska ovat laajentaneet koronarokotukset apteekkeihin.

Apteekkariliiton mukaan noin päivän mittaisella täydennyskoulutuksella farmaseuttinen henkilökunta olisi mahdollista pätevöittää rokottamaan. Tällä hetkellä lähihoitajat tai farmaseutit eivät saa antaa koronarokotteita. Rokotusasetuksen mukaan sen saavat tehdä vain lääkärit, sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja kätilöt.

Koronarokotteita Suomessa on tarpeeksi, ja niitä tulee tasaisesti lisää. Nyt tarvitaan vain rokottavia käsiä, ja päätöstä siitä, että näitä lisäkäsiä voidaan koulutuksen jälkeen käyttää.

Suomen apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler totesi, että Suomessa rokottamista on tehty mystinen tapahtuma.

Myös keskustelu siitä, voidaanko lähihoitajia käyttää rokottamisessa, tuntuu turhalta. Tosiasia on, että jo nyt monen lähihoitajan työhön kuuluu lääkkeiden antaminen pistoksena.