Rokotusralli kiihtyy

Suomessa oli tiistaihin mennessä rokotettu koronaa vastaan noin 7 000 terveydenhuollon ammattilaista.

Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotteita on Suomeen tähän mennessä saapunut yhteensä noin 50 000 kappaletta. Jatkossa rokotteita pitäisi tulla noin 50 000 viikossa.

Rokotteista ja rokottamisesta on noussut viimeisen viikon aikana melkoinen poru ympäri Eurooppaa. Monessa maassa ongelmat näyttävät kulminoituvan liian hitaaseen rokotustahtiin. Jos rokotetta ei kuitenkaan ole tarpeeksi, silloin ei rokotustahtikaan voi olla nopea, vaikka rokottajia olisi toimeen värvätty tuhansittain.

Suomalaisten rokottaminen käynnistyi pikku hiljaa joulun välipäivien aikana. Tahti on ollut rauhallinen, sillä Suomi halusi ensin säästää maahan tulevista rokoteannoksista suoraan myös toisen pistokerran annokset. Tiistai-iltana Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (Thl) teki yllättäen täyskäännöksen ja ilmoitti, ettei säästämiseen ole sittenkään enää syytä.

Tehdystä käännöksestä huolimatta Suomen rokotustahti tuntuu erittäin hitaalta. Jopa Norja, joka on joutunut itse hankkimaan rokotteet, ilman EU:n apua, mutta osittain Ruotsin avustuksella, ilmoitti rokottavansa 12 000 kansalaistaan päivässä.

Varovaisten arvioiden mukaan ensimmäiseen kolmeen rokotusryhmään kuuluvat henkilöt saataisiin Suomessa rokotettua kesään mennessä. Näihin ryhmiin kuuluu noin 1,5 miljoonaa suomalaista.

Aikataulu riippuu kuitenkin täysin siitä, kuinka paljon Suomi tulee muun maailman paineessa lopulta rokotteita saamaan.

Joka tapauksessa rokotuksia jatketaan ainakin vuoden loppuun saakka. Kovasti monen jo odottama kesä ei siis liene vielä kovin ”normaali”.

Jotta kaikki suomalaiset saadaan suojattua koronalta, tulee meillä olla käytössä useampi rokote. Yhden rokotteen taktiikalla ei vielä pitkälle pötkitä.

Euroopan lääkevirasto näytti vihdoin vihreää valoa Modernan rokotteelle. AstraZenecan sekä Johnson & Johnsonin luvat irtoavat toivottavasti myös pian.

Johnson & Johnsonin kehittelemä rokote poikkeaa muista siinä, että lopullinen suoja tulee jo heti ensimmäisen annoksen jälkeen.

Massarokotuksiin tulisi päästä niin pian kuin mahdollista, sillä vain sen avulla tauti saadaan nitistettyä.