Rokotusten teho kovaan testiin tapahtumissa

Jääkiekon Pitsiturnaus herättää Rauman seudulla keskustelua aina tässä vaiheessa kesää. Tällä kertaa pulinaa piisaa tavallistakin enemmän, kun urheilun lisäksi puhutaan koronasta.

Aika monet vaativat turnauksen peruuttamista, kun koronatartuntojen määrä lähti jyrkkään nousuun ympäri Suomea.

Nopeimmin korona levisi pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa, mutta myös Raumalla virus alkoi tarttua kiihtyvällä vauhdilla.

Protestointi olikin äänekästä, kun Rauman Lukko viime perjantaina tiedotti, että turnaukseen myydään kuutisensataa lippua lisää.

Aiemmin turnaukseen oli myyty noin 2 400 lippua. Päivän mittaan Äijänsuolla voi käydä siis noin 3 000 katsojaa. Vaikka kaikki tiketin hankkineet tuskin ovat hallissa samaan aikaan, niin suurihan tuo määrä on.

Kivikylän Areenan kapasiteetiksi Lukko ilmoittaa 4 700, joista istumapaikkoja 3 200. Turvavälien pitäminen ei ainakaan aamupäivän paikallispelissä onnistu, joten maskien käyttö perjantaina jäähallissa olisi erittäin suotavaa.

Vuosi sitten Pitsiturnausta ei olisi pelattu näillä tartuntamäärillä.

Nyt tilannekuva on toisenlainen. Ilmaantuvuuslukujen sijaan tärkeimpiä mittareita ovat rokotuskattavuus ja sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä.

Rokotusten teho joutuu kovaan testiin isoissa tapahtumissa, joita taas järjestetään.

Muutaman tuhannen ihmisen kokoontuminen sisätiloissa koko päivän kestävään tapahtumaan tarkoittaa terveysriskiä.

Mutta riskinsä siinäkin on, myös terveydelliset, jos puolitoista vuotta koronarajoitusten kanssa kärvistelleille ihmisille ei saa sirkushuveja tarjota.

Toistaiseksi suurimpia korona-ajan tapahtumia oli Kärppien järjestämä Qstock-festivaali Oulussa. Tapahtuma myytiin loppuun, 20 000 kävijää viime perjantaina ja toinen mokoma lauantaina.

Festivaalin aikana korona näkyi viiden bändin tai artistin vaihtumisena karanteenin tai altistumisen vuoksi. Jälkiseuraukset selviävät lähipäivinä.