Rokotustiedot talteen

Vain 51 prosentilla suomalaisista on omat rokotustiedot tallessa, selviää Lääketeollisuus ry:n tekemästä kyselytutkimuksesta. Reilu kolmannes eli 35 prosenttia ei tietänyt, mistä omat ajantasaiset rokotustiedot on mahdollista tarkistaa.

Rokotustietojen ensisijainen tietolähde on yhä vuonna 2021 käsin täytetty rokotuskortti. Omakantapalveluun liitetty digitaalinen rokotuskortti sai keväällä toteutetussa kyselyssä suomalaisilta vahvan tuen: uudistusta kannatti 87 prosenttia. Rokotustietojen digitalisointi helpottaisi merkittävästi omien rokotustietojen tarkistamisen lisäksi myös terveydenhuollon ammattilaisten työtä.

Sähköisen kortin edessä on kuitenkin muutama iso ongelma.

Uusimmat rokotustiedot löytyvät jo nyt sähköisesti, sillä yksittäisen ihmisen saamat rokotukset tallentuvat Omakanta-verkkopalveluun. Sieltä näkee, mitä rokotuksia on saanut julkisella sektorilla vuoden 2009 ja yksityissektorilla vuoden 2017 jälkeen. Tätä vanhemmat rokotustiedot löytyvät kuitenkin ainoastaan siitä terveydenhuollon yksiköstä, missä rokotus on annettu.

Toinen ongelma liittyy Suomen potilastietojärjestelmien suureen määrään.

Ennen Kanta-palvelun käyttöönottoa annettujen rokotteiden selvittäminen vie aikaa ja on työlästä niin terveydenhoitajalle kuin asiakkaalle itselleenkin. Ei ole siis mikään yksinkertainen homma lähteä selvittämään omia rokotustietoja, jos paperinen rokotuskortti on päässyt hukkumaan.

Muutama vuosi sitten päätään Euroopassa nostanut tuhkarokkoepidemia sai suomalaisetkin kaivamaan vanhat rokotustiedot esiin. Jos rokotuskortti oli mennyt hukkaan, joutui tietoa rokotuksesta etsimään kaukaa lapsuudesta.

Periaatteessa rokotteilla ei ole samanlaista yliannostuksen vaaraa kuin lääkkeillä. Jos on siis epävarmuutta, onko rokotetta annettu tai tautia sairastettu, voidaan rokottaa varmuudeksi uudestaan.

Mahdollinen haitta on todennäköisimmin paikallinen ihoreaktio. Tämän vuoksi jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotteen aikaväliksi on muutettu 20 vuotta. Rokote on sen verran voimakas, että on pidetty turhana antaa sitä aikuisiällä 10 vuoden välein.

Rokotussuojasta huolehtiminen olisi paljon helpompaa digitaalisen rokotuskortin avulla. Digitaalinen rokotuskortti mahdollistaisi myös tehosterokotusmuistutusten lähettämisen kätevästi vaikka tekstiviestillä.