Ruotsi poisti pelit marketien auloista

Veikkaus poisti alkuviikosta joitakin peliautomaatteja esimerkiksi sairaalojen yhteydestä. Automaatteja ei tulisi sijoittaa paikkoihin, joissa asiakkaat ovat pääosin alaikäisiä tai sairaita ikäihmisiä.

Ruotsissa rahapelit häädettiin kaupoista ja kioskeista jo vuosia sitten. Valtionyhtiö Svenska Spel saa pitää ravintoloissa ja hotelleissa maksimissaan 7 000 rahapelikonetta.

Asukasluvultaan paljon pienemmässä Suomessa Veikkauksella on automaatteja enemmän kuin tuplasti Ruotsin määrä.

Paine häätää automaatit marketien auloista kasvaa myös Suomessa. Varmasti se vähentäisi joidenkin asiakkaiden ongelmapelaamista.

Kyläkaupoille, pienille ruokakaupoille ja kioskeille ”raha-automaattien poistaminen olisi tiukka paikka eloonjäämisen kannalta”, kommentoi Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto Kauppalehdelle.

Lehden mukaan yhden automaatin tuotto kauppiaalle on keskimäärin vajaat viisi tonnia. Koska kate pitää saada jostakin, automaattien poisto luultavasti nostaisi ruuan hintaa.

Ruotsissa pelimonopoli murtui vuodenvaihteessa. Svenska Spelin lisäksi toimilupa on 85 peliyhtiöllä. Peliveron tuotto onkin ylittänyt odotukset kirkkaasti.

Erityisen positiivista on, että nyt veroja Ruotsille maksavat myös esimerkiksi Maltalle rekisteröidyt pelifirmat. Niiden toimintaa on myös helpompi valvoa ja säännellä.

Myös Suomesta valuu ehkä 35–50 prosenttia nettipelaamiseen käytetyistä euroista ulkomaille.

Rahapelien mainonta ärsyttää ruotsalaisia, kun useat kymmenet pelifirmat houkuttelevat tarjouksin ja talletusbonuksin.

Ruotsalaiset ovat kokeneet mainokset päällekäyviksi ja rasittaviksi. Kyse ei ole niinkään yksittäisten mainosten ongelmista, vaan mainosmäärän kasvamisesta esimerkiksi joukkoliikennevälineissä, rahapelitoimintaa valvovan viraston viestintäpäällikkö kertoi STT:lle.

Suomessa rahapelejä saa mainostaa vain Veikkaus.

”Suomesta valuu ehkä 35–50 prosenttia netin rahapelieuroista ulkomaille.”