Ruuan hinta voi jäädä pysyvästi korkealle

Maatalouden tuottajahinnat ja ruuan kuluttajahinnat lähtivät keväällä poikkeuksellisen jyrkkään nousuun. Painetta niin tuottaja- kuin kuluttajahintojen korotuksiin on edelleen.

Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset alkoivat näkyä Suomen ruokamarkkinoilla vasta suvella. Epävarmuus voi jatkua monen vuoden ajan, todettiin Pellervon taloustutkimus PTT:n tilannekatsauksessa.

PTT arvioi, että hinnat voivat jäädä pidemmäksi aikaa korkeammalle kuin mitä tavanomainen hintataso oli ennen pandemiaa ja sotaa.

Poikkeuksellisen suuret myyntihintojen korotukset ovat olleet välttämättömiä, sanoi HKScanin toimitusjohtaja Tero Hemmilä elintarvikekonsernin osavuosikatsauksessa keskiviikkona.

Mutta vielä on matkaa tuottajahintoihin, joilla maatilat voivat kannattavasti toimia.

Ruuan hinta siis nousee vielä.

Hemmilä sanoi luottavansa siihen, että kaikki ruokaketjun toimijat ymmärtävät tilanteen vakavuuden ja ovat valmiita päätöksiin, joilla suomalaisen ruoantuotannon perusta ei murru.

Kannattavaan hintatasoon on matkaa myös HKScanilla itsellään. Konsernin liiketulos oli 14 miljoonaa euroa tappiollinen maalis-kesäkuussa.

Tappiot kertyivät Baltian bisneksistä, mutta paljon petrattavaa yhtiöllä on kotimaassakin. Vuosineljänneksen liikevoitto Suomessa jäi alle prosenttiin liikevaihdosta.

Se ei todellakaan tyydytä omistajia.

Liikkeenjohdon fokus on HKScanilla nyt myyntihinnoittelussa ja kustannusten hallinnassa.

Positiivisen tuloskehityksen varmistaminen edellyttää välitöntä reagointia tapahtuviin muutoksiin, jotta niiden mahdolliset negatiiviset vaikutukset pystytään hallitsemaan, linjasi Hemmilä.

Kustannusten karsintaa sekin oli, kun HKScan käynnisti toukokuussa yt-neuvottelut Rauman ja Euran tuotantoyksiköissä.

Neuvottelut johtivat 55 työtehtävän vähennykseen broileritehtaalla Raumalla sekä työsuhteiden ehtojen muutoksiin (LS 8.7.) Yhtiö laskee saavuttavansa näin kolmen miljoonan euron vuosisäästöt. Ne näkyvät tuloksessa ensi vuoden aikana.